Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


05.12.2023   |   Глобалният пазар на серводвигатели и сервозадвижвания се удвоява за десетилетие


05.12.2023   |   Германският машиностроителен сектор отбелязва сериозен ръст на инвестициите в научни изследвания


05.12.2023   |   Balluff представи иновативна система с радарна технология за детекция в опаковъчния сектор


05.12.2023   |   Конференция за кръговата икономика в строителния сектор предстои в София

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Прогнози за пазара на полупроводникови компоненти през 2023 г.

27.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Световният пазар на полупроводникови компоненти продължава да забавя ход през второто тримесечие на 2022 г., а заедно с него спад бележат и приходите на 15-те водещи доставчици, сочи нов анализ на консултантската компания Semiconductor Intelligence (SC-IQ).

Резултатите на компаниите през второто тримесечие на т.г. са разнопосочни. Така например производителите на памети SK Hynix and Micron Technology обявиха ръст на приходите съответно 13,6 и 11%. AMD също отбеляза ръст – 11,3%, главно благодарение на придобиването на Xilinx. Компаниите с най-слаби резултати са Nvidia със спад от 19% заради спада в гейминг индустрията и Intel със спад от 16,5% заради слабия пазар на персонални компютри.

Прогнозите за третото тримесечие също са разнопосочни. Очаква се на най-голям ръст да се радват главно производителите на аналогови интегрални схеми и дискретни компоненти. STMicroelectronics е с най-големи очаквания – с прогноза за ръст на приходите от 10,5% през третото тримесечие на 2022 г. Компанията се уповава на голямото търсене главно в автомобилния и индустриалния сегмент. Infineon Tehnologies, NXP Semiconductors и Analog Devices също разчитат на автомобилния и индустриалния сектор, за да реализират очаквания ръст в приходите през третото тримесечие на годината. Приходите на Analog Devices надхвърлиха 3 млрд. щатски долара за първи път през второто тримесечие на 2022 г., главно благодарение на придобиването на Maxim Integrated Products през миналата година, и така компанията намери място в класацията на водещите доставчици на полупроводникови компоненти на SC-IQ.

Наред със слабия пазар на персонални компютри и смартфони, друг фактор с негативно влияние върху пазара на полупроводникови компоненти са очакванията за развитието на световната икономика. Скорошните прогнози за ръста на световния БВП през 2022 г. се движат между 2,7 и 3,2%, като понижението спрямо ръста от 2021 г. е от 2,9 до 3,3 пункта. Според изчисления на SC-IQ понижение от 3 процентни пункта в ръста на световния БВП ще доведе до 16 процентни пункта понижение на ръста на полупроводникови компоненти. Същевременно рискът от световна рецесия все още е реален. Според Bloomberg вероятността за рецесия през следващите 12 месеца в САЩ е 48% и 80% в еврозоната.

Прогнозата на SC-IQ за ръст от 5% на пазара на полупроводникови компоненти през 2022 г. е най-ниският сред публично обявените. Други скорошни анализи очакват ръст от 6% (Future Horizons) до 13,9% (WSTS).

Пазарът на полупроводникови компоненти вероятно ще отбележи поне пет последователни тримесечия със спад от първото тримесечие на 2022 г. до първото тримесечие на 2023 г. Ако световната икономика не отслабне повече от сегашните предвиждания, секторът би трябвало да покаже умерено възстановяване през втората половина на 2023 г. Тримесечните тенденции обаче ще обусловят негативните резултати за 2023 г. За следващата година SC-IQ очаква спад от 6% на пазара за полупроводникови компоненти. Future Horizons е най-песимистично настроена с прогноза за спад от 22% през 2023 г. Gartner очаква спад от 2,5%, докато IDC и WSTS очакват ръст през 2023 г., но по-слаб отколкото през 2022 г. – 6% за IDC и 4,6% за WSTS.

След 2023 г. пазарът на полупроводникови компоненти би трябвало да се стабилизира в типичните за него тенденции. Проблемът със затварянията заради пандемията от COVID-19 и причинените от тях прекъсвания в снабдителните вериги като цяло ще бъде решен. Традиционните двигатели на пазара – смартфоните и персоналните компютри, ще се върнат към нормалните нива на растеж, а набиращи популярност приложения в автомобилостроенето и интернет на нещата ще придобиват все по-голямо значение за ръста на пазара.

     
Източник: SC-IQ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Semiconductor Intelligence   SC-IQ   полупроводникови компоненти   дискретни компоненти   аналогови интегрални схеми   памети  

Област: Електроника  

Fanuc
FANUC
Подобни статии

ЕС и Индия ще си сътрудничат в сферата на полупроводниковата индустрия


ТМЕ разширява портфолиото си с индустриални памети на GOODRAM Industrial


Микроелектронната индустрия отчита ръст на приходите за първи път от 2021 г. насам


ГБИТК организира участие на български фирми в productronica 2023


Уебинар анализира предизвикателствата на интелигентното производство в микроелектрониката

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии


30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии


30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...