Industry Info  
Festo
Festo

ЕК предлага нов инструмент за защита на единния пазар при кризи

21.09.2022   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) предложи нов инструмент – SMEI, с който цели да гарантира свободното движение на стоки, услуги и хора, наред с наличността на стоки и услуги от основно значение в случай на извънредни ситуации. Според ЕК кризата, породена от пандемията от COVID-19, е показала, че са необходими общи мерки по време на кризи, тъй като едностранните мерки за справяне с последиците от пандемията са довели до фрагментиране, което е влошило кризата и е засегнало най-вече малките и средните предприятия.

SMEI ще допълва други законодателни мерки на Европейския съюз за управление на кризи. Той включва създаването на нов механизъм за наблюдение на единния пазар, определяне на нивата на риск и координирането на реакция в няколко етапа. При установяване на заплаха за единния пазар ще се създава специална консултативна група с участието на ЕК и държавите членки, която да оценява ситуацията и да препоръчва подходящи мерки.

С помощта на новия инструмент ЕК ще може да препоръчва, а в някои случаи и да изисква от държавите членки да гарантират наличието на определени стоки, както и как да разпределят тези стоки. В крайни случаи и при спазване на определена процедура Комисията ще може и да поиска от предприятията да приемат приоритетно поръчки за определени продукти с основно значение при кризи и те ще са длъжни да изпълнят тези поръчки или да представят обяснение със сериозни основания за отказа си.

ЕК също така ще може да подпомага пускането на нови продукти от основно значение при кризи на пазара чрез ускорено изпитване и акредитация, включително чрез оценяване на съответствието, с цел да се гарантира наличността на тези продукти по време на извънредни ситуации.

Предложенията предстои да бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   COVID-19   управление на кризи  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...