Industry Info  
Festo
Festo

Производството на безалкохолни напитки и бутилирани води играе важна роля в икономиката на регионално ниво

14.09.2022   |   Бизнес
 

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки (АПБП) представи резултатите от ново изследване за актуалните показатели за състоянието и динамиката на сектора, изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ). Цел на изследването е и да предложи анализ на цялостното въздействие от дейността на компаниите върху свързаните отрасли и икономиката на страната.

Проучването изтъква приноса на производството на безалкохолни напитки и бутилирани води в развитието на икономиката на регионални ниво. Според него в източните части на страната този клон на преработващата промишленост почти отсъства. "Причината за това е достъпът до води там, тъй като голяма част от него се фокусира в бутилирането на минерална вода", обяснява Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБП. "Ако вземем предвид единствено фирмите, които имат приходи над 1 млн. лв., най-голяма концентрация на работещи в отрасъла има в Костинброд – над 1000 работещи в бутилиращи предприятия през 2020 г. Следват Съединение с над 700 наети, Девин с над 600 и София с над 300. Всички приходи, генерирани от водещите компании в производството на безалкохолни напитки и бутилирани води, се разпределят почти успоредно с броя на наетите – 29% от приходите на големите фирми в бранша са съсредоточени в Костинброд. След него се нареждат Девин с 8% и столицата с 5%", посочва още Величкова.

Предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води, осигуряват 5% от общата заетост в хранително-вкусовата промишленост, което се равнява на близо 4700 работни места. Това представлява 0,9% от заетостта в преработващата промишленост в България и 0,2% от наетите в цялата икономика на страната. Освен производител, България е и нетен вносител на безалкохолни напитки. През последните пет години се наблюдава бързо увеличаване на външната търговия, при което нарастват както износът – от 16,3 млн. евро до 102,5 млн. евро, така и вносът – от 70,3 млн. евро до 155,9 млн. евро. Въпреки безпрецедентните ограничения, свързани с пандемията, тенденцията за растеж се запазва и през 2020 г. Износът е фокусиран основно към Италия, Гърция, Сърбия и Румъния. Вносът е относително по-диверсифициран – около една трета от общия внос е от Италия, следвана от Румъния (13%) и Сърбия, Унгария и Австрия (общо 26,5%).

Производството на безалкохолни напитки и бутилирани води в страната оказва пряко въздействие и върху други производства. "България е нетен износител в редица други производства, които са свързани помежду си. Производителите на безалкохолни напитки ползват голям набор от всякакъв вид услуги в производствения процес, администрацията и управлението. При всяко от тях се наблюдава повишаване при вноса и износа, приходите и наетите лица през 2019 г. Това са именно предприятията с дейност производство на плодови и зеленчукови сокове, опаковки от пластмаса и други изделия от хартия и картон, печатане на други издания и печатни продукти, както и производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн. Към тях можем да добавим и предприятията, занимаващи се със складиране и логистика, рекламна дейност и пазарни проучвания, техническо обслужване и ремонт на машини, оборудване и автомобили, юридически и счетоводни дейности и не на последно място – при търговията на едро и дребно с храни, напитки и тютюневи изделия", посочва Лъчезар Богданов, главен икономист от ИПИ.

Резултатите от проведеното изследване се базират на отчетените от индустрията данни за 2019 г., когато в страната активно оперират 187 предприятия с основна дейност производство на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води.

     
Източник: АПБП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: АПБП   ИПИ   хранително-вкусова промишленост   безалкохолни напитки   бутилирани води  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...