Industry Info  
Festo
Festo

НСИ отчита ръст на инвестициите в машини и производствено оборудване през 2021 г.

07.09.2022   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) през 2021 г. Спроед тях ПЧИ в нефинансовия сектор възлизат на 28 137 млн. евро, като най-голяма е стойността на преките чуждестранни инвестиции в промишлеността – 12 210 млн. евро. Следва секторът на услугите – 6 278 млн. евро.

В структурата на ПЧИ по икономически дейности през 2021 г. се наблюдава увеличение на направените инвестиции в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", като относителният им дял нараства с 0,7 процентни пункта в сравнение с предходната година. Същевременно относителният дял на ПЧИ в сектор "Строителство" намалява с 0,7 процентни пункта спрямо 2020 г.

През 2021 г. разходите за придобиване на ДМА във всички сектори на икономиката достигат 23 048 млн. лв. Най-голям обем инвестиции в ДМА има в сектора на услугите – 5 908 млн. лв., следван от промишлеността с 5 623 млн. лв.

През миналата година се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сектора на промишлеността, като относителният им дял се увеличава с 1,2 процентни пункта в сравнение с 2020 г., и спад в сектора на услугите с 6,9 процентни пункта. През същия период е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на ДМА по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 9,8 пункта в сравнение с предходната година и достига 35,2%. Същевременно вложените средства в машини, производствено оборудване и апаратура нарастват с 2,7 пункта, за закупуване на земя – с 3,1 пункта, а за транспортни средства – с 2,3 пункта, като формират съответно 28,6%, 9,6% и 14% от общия обем инвестиции в ДМА.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   машини   производствено оборудване   строителство   ПЧИ   ДМА  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...