Industry Info  
Festo
Festo

Какво е нивото на дигитализация на компаниите в ЕС - 01.09.2022

01.09.2022   |   Начало»Бизнес
 

Евростат публикува нови данни за степента на дигитализация на компаниите в Европейския съюз (ЕС). Според тях през 2021 г. 56% от компаниите са достигнали базово ниво на дигитализация. Това означава, че използват поне четири от 12 подбрани дигитални технологии, сред които онлайн магазин, изкуствен интелект и др.

Базово ниво на дигитализация са достигнали 55% от малките и средните предприятия, докато при големите предприятия този дял е 88%.

Едва 3% от малките и средните предприятия в ЕС са достигнали много високо ниво на дигитализация, докато високо ниво на дигитализация се отчита при 18%. Повечето малки и средни предприятия са с ниско (34%) или много ниско (45%) ниво на дигитализация. Същевременно целите на Цифровия компас – визията на ЕС за дигиталната трансформация, над 90% от европейските МСП трябва да постигнат поне базово ниво на дигитализация до 2030 г. През миналата година малките и средни предприятия в ЕС са били на 35 процентни пункта от постигането на тази амбициозна цел, отбелязва Евростат.

Страните с най-голям дял компании, достигнали много високо ниво на дигитализация, са Финландия, Дания и Малта (с по 10%) и Швеция (9%). Румъния и България изостават значително, като близо три четвърти от компаниите са с много ниска степен на дигитализация – съответно 77 и 74%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   дигитализация   Цифров компас   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...