Industry Info  
Festo
Festo

Българската минерално-суровинна индустрия отчете ръст за 2021 г. - 26.08.2022

26.08.2022   |   Начало»Бизнес
 

По повод професионалния празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия, отбелязван всяка година на 18 август, Българската минно-геоложка камара (БМГК) обяви данни за състоянието на сектора през 2021 г. Основните суровини, които се добиват у нас, са оловно-цинкови, медни и полиметални руди, лигнитни въглища, гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини и мрамор.

През 2021 г. браншът е отчел ръст от 10% с добив от близо 117 млн. т – най-високото ниво за последните години. Значително е нарастването при добива на лигнитни въглища – с 30%, спрямо 2020 г. Близо една трета от добитите количества в сектора са инертни и строителни материали. Над 60% се падат на рудодобива. Продуктите на минерално-суровинната индустрия формират над 3 млрд. евро износ.

Производителността на труда в отрасъла остава висока и е близо 2,5 пъти над средната за индустрията в страната. В сектора са заети 19 700 души, а чрез пряко обслужващи бранша дейности още 120 000. Заплащането в бранша остава сред най-високите в страната, нареждайки се на първите места сред останалите икономически сектори, като средната годишна работна заплата достига 2150 лв., се посочва в доклада на БМГК.

Инвестициите в опазване на околна среда възлизат на 37,8 млн. лв., като допълнително, освен тези средства, компаниите от бранша изпълняват редица доброволни дейности за поддържане на екологичното равновесие в регионите и различни проекти за подобряване на околната среда.

Компаниите от бранша отделят особено внимание на образованието и подготовката на кадри. През последната учебна година в дуална форма са се обучавали над 330 ученици в минни специалности, като успешно завършили са над 100 випускници. От 2015 г. индустрията е инвестирала над 2 млн. лв. в подкрепа на професионалното образование – осигуряване на материална база, производствени практики, преподаватели и подпомагане на ученици и студенти със стипендии и осигурени работни места след завършване.

     
Източник: БМГК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БМГК   минерално-суровинна индустрия   рудодобив   минно дело   дуално образование  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...