Industry Info  
Festo
Festo

Нова технология позволява рециклирането на една и съща пластмаса безброй много пъти

26.08.2022   |   Технологии
 

Намирането на решение на проблема с огромното количество пластмасови отпадъци е едно от най-големите предизвикателства пред света. Проблем е не само обемът на отпадъците, но и това колко пъти може да се рециклира един пластмасов отпадък. В повечето случаи този брой е ограничен.
 
Сред научноизследователските организации, които търсят решение на проблема, е финландският изследователски институт VTT Technical Research Centre of Finland. Наскоро изследователи от института обявиха, че са създали процес, който позволява рециклирането на пластмасовите отпадъци безброй много пъти.
 
Технологията, която предстои да бъде патентована, позволява извличането на над 70%  първична пластмаса и химически суровини от пластмасовите отпадъци. Новият процес може да се извърши в една стъпка, което значително намалява разходите за рециклиране и го превръща в предпочитана опция за големи количества предвидени за депониране пластмасови отпадъци, които не могат да се рециклират със сега наличните методи.
 
На този етап едва 8 до 10% от пластмасата в световен мащаб се рециклира, главно посредством механично рециклиране. Само ограничен дял от пластмасовите отпадъци обаче могат да бъдат рециклирани механично. Освен това получената пластмаса не може да се използва за опаковане на храни и във фармацевтични приложения. Едно от големите преимущества на процеса, създаден от финландските изследователи, е именно качеството на получената пластмаса, еквивалентно на това на първичната пластмаса, което позволява пластмасовите отпадъци да се рециклират безброй много пъти. Друг голям плюс на новата технология е, че за разлика от конвенционалното производство на пластмаса, тя не изисква използването на нафта за производството на достатъчно енергия за процеса, посочват от VTT Technical Research Centre of Finland.
 
В момента spinoff компанията, създадена от VTT Technical Research Centre of Finland за развитието на технологията, реализира пилотен проект за тестването й във Финландия и преговаря с инвеститори за разработването на бизнес модела и внедряването на процеса в голям мащаб. Първата индустриална демонстративна инсталация се очаква да бъде пусната в експлоатация през 2026 г.

     
Източник: VTT Technical Research Centre of Finland

Ключови думи: пластмаси   рециклиране   отпадъци  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...