Industry Info  
Festo
Festo

Елаците-Мед получи годишната награда за иновации на БМГК за 2021 г.

25.08.2022   |   Бизнес
 

Елаците-Мед бе отличена с годишната награда за иновации на Българската минно-геоложка камара (БМГК) за 2021 г. по време на тържественото отбелязване на Деня на миньора на 18 август 2022 г. Компанията получи наградата за проектиране и реализация на автоматизирана система за изследване на деформационни процеси в района на "Открит склад за руда №1" на Рудодобивен комплекс "Елаците".

Разработката е реализирана и внедрена през 2021 г. от специалисти от маркшайдерския и геотехническия отдел на Рудодобивния комплекс. С нея трудоемките измервания по класическите геодезически методи са заменени от съвременна система за автоматизиран мониторинг (в реално време) в района на възловото съоръжение от производствения цикъл на Елаците-Мед, посочват от компанията.

Проектът включва изграждането на нова наблюдателна станция – роботизирана тотална станция, монтирана в защитна кабина. Кабината е оборудвана и с инфраструктурен GNSS приемник (за собствен контрол), устройство за управление на измерванията и съхранение на данните и Wi-Fi комуникационнен модул. Допълнително са осигурени 3 контролни точки, 50 наблюдателни точки с отражателни призми. Към проекта са включени и вертикални наблюдателни сондажи и др.

С реализацията на проекта се позволява тоталната станция, приемникът и радио модулите да предават получените данни до събирателен модул, а от него по локалната мрежа да постъпват в сървър за база данни и компютърни работни станции за анализ.

В новата мониторингова станция са внедрени най-модерни технически средства: компютърни системи, софтуер, комуникации и специализирани уреди за геодезически и геотехнически измервания. Разработката е иновативна и осигурява безопасно експлоатиране на съоръжението, съобщават от Елаците-Мед.

     
Източник: Елаците-Мед

Ключови думи: Елаците-Мед   Геотехмин   автоматизиран мониторинг   БМГК   минно дело  

Област: Автоматизация  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА
на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...