Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

BASF и MAN изграждат в партньорство гигантска термопомпа в Лудвигсхафен

19.08.2022   |   Проекти
 

BASF и MAN Energy Solutions се договориха за стратегическо партньорство за изграждане на голяма промишлена термопомпа на площадката на BASF в Лудвигсхафен. Очаква се съоръжението да допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове, прилагане на нисковъглеродни технологии в химическото производство и понижаване на потреблението на газ, съобщават от BASF. 

Първата стъпка е осъществяване на предпроектно проучване, което трябва да е готово до края на 2022 г.

С помощта на планираната мащабна термопомпа трябва да се осъществи производството на пара с електроенергия от ВЕИ и използването на отпадната топлина от водната охладителна система на BASF като източник на топлинна енергия. Затоплената в процеса на охлаждане вода се подлага на компресия и така получената пара се подава към парната инсталация. 

Предвижда се с интегрирането на термопомпата в производствената инфраструктура на обекта да се генерират до 150 т пара на час, което съответства на топлинна мощност от 120 МВт. Друг очакван ефект от проекта е намаляване на емисиите на CO2 на площадката с до 390 000 т годишно. В същото време системата за водно охлаждане трябва да увеличи производителността си и да стане по-независима от климатичните и метеорологичните условия.

Резултатите от предпроектното проучване по отношение на икономичност, ефективност и конкурентоспособност на технологията ще бъдат в основата на процеса за вземане на решения по изграждане на съоръжението.

     
Източник: BASF

Ключови думи: BASF   MAN Energy Solutions   термопомпа   производство на пара   ВЕИ   водно охлаждане  

Област: ОВК  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...