Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

София и Букурещ са най-предпочитаните локации от доставчиците на изнесени услуги в ЮИЕ

15.08.2022   |   Бизнес
 

София и Букурещ са водещите центрове за изнесени услуги в Югоизточна Европа (ЮИЕ), сочи най-новият доклад SEE Sourcing Industry 2022 на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), цитиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). В двете столици са концентрирани над 44% от всички доставчици на изнесени услуги в региона. В София оперират с централни офиси общо 598 компании според данни към 2020 г., а други 42 оперират като вторична локация. Пазарът на изнесени услуги у нас е близо 3,44 млрд. евро, като секторът генерира 5,6% от БВП, а броят на заетите продължава да расте и е вече близо 79 000. Най-голям инвеститор в аутсорсинга у нас е Обединеното кралство.

София и Букурещ са основните градове доставчици по отношение на служители и подходящ набор от таланти. Столиците са признати за двете най-развити локации за технологични и бизнес услуги в региона. Поради напредналия си етап на пазарно развитие Румъния и България вече отбелязват разрастване на сектора извън столиците си. У нас градове с все повече компании в сектора на изнесените услуги са Пловдив и Варна.

Годишното проучване обхваща общо 2015 компании от всички 11 държави в региона. Общите оперативни приходи на доставчиците на изнесени услуги в ЮИЕ за 2020 г. са 10,7 млрд. евро, което е увеличение с 4,9% на годишна база. С по-голям годишен оборот е сегментът на изнесените ИТ услуги (ITO) – 5,7 млрд. евро, докато сегментът на изнесените бизнес процеси (BPO) регистрира оперативни приходи от 5 млрд. евро. С най-бърз темп на растеж от 6,8% в ЮИЕ е ITO сегментът.

Според доклада на AIBEST водещ сегмент е ITO с 1182 компании, докато BPO се състои от 833 компании. Центровете за споделени услуги са най-бързо развиващият се подсегмент и в него оперира всеки четвърти доставчик, стартирал операции в региона от 2018 г. насам. В Югоизточна Европа индустрията ангажира 250 000 души.

Най-много инвеститори с мажоритарни дялове в аутсорсинг компаниите са от Нидерландия, Германия, Обединеното кралство и САЩ. Предприемачите от тези четири държави съставляват приблизително 43% от всички чуждестранни собственици в компании за изнесени услуги в Югоизточна Европа и почти 60% от компаниите, в които са инвестирали, работят в ITO сегмента. България е сред най-активните държави с местни инвестиции в компании в сектора заедно със Словения и Сърбия. Общо 12 компании у нас са с български мажоритарен собственик.

Докладът посочва прехода към по-сложни бизнес услуги с по-висока добавена стойност като тенденцията, която ще определя развитието на индустрията в ЮИЕ през следващите години. България и Румъния са първите в региона, които вече имат утвърден имидж на дестинации за високотехнологични бизнеси и научноизследователска и развойна дейност от световна класа. Документът отбелязва и създаването в София в началото на тази година на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

     
Източник: СОАПИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: СОАПИ   AIBEST   изнесени услуги   INSAIT  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...