Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

МОН отчете резултатите от първото издание на програмата Млади учени и постдокторанти

10.08.2022   |   Бизнес
 

Общо 1165 млади учени са подкрепени по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) "Млади учени и постдокторанти" в периода 2018 – 2021 г. Това е близо пет пъти повече от предвиденото, става ясно от отчета на програмата. С финансиране от 15 млн. лв. държавата е подпомогнала развитието на талантливи млади хора за научноизследователска работа в Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология и 14 висши училища.

За периода 2018 – 2021 г. публикациите в индексирани и реферирани издания с участие на млад учен или постдокторант са 3625 при очаквани 400. Осигурени са 1023 гранта за постдокторанти при предвидени 150, като 45 от тези млади учени работят в структури от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

С почти 23% е увеличен броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации спрямо 2016 г.

Средствата по националната програма са отпуснати за заплати на новоназначени млади учени и постдокторанти и за допълнителни месечни възнаграждения на вече назначени млади учени и постдокторанти във включените висши училища и научни организации. В резултат на тази подкрепа все по-малко млади учени напускат институтите на БАН, коментират от МОН.

Второто издание на програмата – "Млади учени и постдокторанти 2", също разполага с бюджет от 15 млн. лв. и осигурява подкрепа до 2025 г.

     
Източник: МОН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МОН   Млади учени и постдокторанти   БАН  

Област: Наука  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...