Industry Info  
Festo
Festo

Община Хисаря пусна в експлоатация компостираща инсталация за зелени отпадъци - 09.08.2022

09.08.2022   |   Начало»Проекти

Община Хисаря приключи проекта за изграждане на компостираща инсталация за зелени отпадъци, събирани от домакинствата, градинките и обществените паркове. Проектът за проектиране и изграждане на съоръжението се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 – 2020 г.

Компостиращата инсталация се намира в местността Диводец в землището на с. Михилци. Простира се на площ от 10 000 м2 и има годишен капацитет за третиране на 2900 т отпадъци. Целта на проекта е да се намали количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци чрез въвеждане на система за разделното им събиране, рециклиране и оползотворяване до получаване на качествен краен продукт – компост, който е богат на хумус и може да се предлага самостоятелно на пазара, заяви по време на откриването кметът на Общината инж. Пенка Ганева.

Избраната технология е инсталация за открито компостиране, която включва системи за компостиране в покрити с чергила редове с улеи и принудителна аерация. Самата инсталация се състои от приемна зона за постъпилия зелен отпадък, площадка за съхраняване на разделно събрания биоразградим отпадък от домакинствата, зони за дробене и хомогенизиране, за компостиране и за доузряване, както и зона за съхранение на готовия продукт.

Наред с изграждането на компостиращата инсталация по проекта са закупени и монтирани и необходимите съоръжения за функционирането на обекта, както и оборудване за организиране на разделното събиране на биоразградимия отпадък – мобилен шредер, челен товарач, ситова машина и 2 бр. камиони с каросерия за събиране на зелени отпадъци. Предвижда се общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от обслужваните от инсталацията за компостиране населени места като целева стойност да бъде 1608,68 т/год., а общото количество депонирани битови отпадъци – 3050,26 т/год. Капацитетът на инсталацията за рециклиране на зелените отпадъци е 2900 т/год.

Общата стойност на проекта е 3 305 799,73 лв. Предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС е в размер на 2 114 660,38 лв., националното съфинансиране – 373 175,37 лв., а собственият принос на бенефициента, включващ и разходи за ДДС, е 817 963,98 лв.

     
Източник: Община Хисаря; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: компостираща инсталация   управление на отпадъците  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...