Industry Info  
Festo
Festo

България планира инвестиции от близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса

08.08.2022   |   Бизнес
 

В следващите пет години в развитието на българския бизнес се предвижда да бъдат инвестирани почти 3 млрд. лв. по новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП), която предстои да получи финално одобрение от Европейската комисия. Очаква се изпълнението й да стартира в края на 2022 г. Програмата е продължение на ОП "Иновации и конкурентоспособност" и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Целта на ПКИП е да осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средните предприятия (МСП). Ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации, посочват от МИР.

Българският бизнес ще може да използва както безвъзмездна помощ, така и финансови инструменти. Съотношението на двата вида финансиране по програмата е почти 50:50. За първи път ще бъде използвана и комбинирана форма с финансов инструмент и грант. Такава ще бъде прилагана например по специфичната цел "Насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите на парникови газове".

Основните приоритети на програмата са два – "Иновации и растеж" и "Кръгова икономика". Инвестициите по първия ще са насочени към научни изследвания и развойна дейност в предприятията, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на фирми от по-високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се насърчава дигитализацията на предприятията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийна самостоятелност на фирмите, по втория приоритет – "Кръгова икономика", е предвидено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на нови зелени поточни линии, повишаване на употребата на странични продукти и вторични суровини, подобряване на рециклирането, намаляване на опасните вещества, на отпадъците и др.

Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена главно към микро, малките и средните предприятия от различни сектори на икономиката. Ще бъде предвидена и възможност за партньорство между МСП и големи компании. Фирмите ще кандидатстват за грантово финансиране за научни изследвания и внедряване на иновативни решения за производствата им.

     
Източник: МИР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МИР   ЕК   ПКИП   кръгова икономика   рециклиране   МСП   Индустрия 4.0   дигитализация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...