Industry Info  
Festo
Festo

Предстоящите промени в WSR противоречат на плановете на ЕС за преход към кръгова икономика - 05.08.2022

05.08.2022   |   Начало»Бизнес
 

Новият европейски Регламент за превози на отпадъци (WSR) улеснява транспортирането на отпадъците в границите на Европа, но затваря вратата за износа на хартия, картон и метал извън Европейския съюз, смятат от Конфедерацията на европейската рециклираща индустрия (EuRIC). По думите на говорителя на организацията Емануел Катракис това противоречи на плановете на ЕС за преход към кръгова икономика.

ЕС ревизира WSR с цел да опрости и хармонизира процедурите по транспортиране на отпадъци в Европа, да предотврати незаконните доставки и да ограничи износа извън ЕС. Крайната цел е да се гарантира, че ценните материали ще останат в ЕС. Според европейската федерация на доставчиците на услуги за управление на отпадъците FEAD първите две цели са напълно резонни, но "издигането на стени около Европа за ценните суровини като хартия, картон и метали ще подкопае бизнес обосновката за рециклиране и повторно използване".

"Ако разглеждаме висококачествени рециклирани суровини като проблем, а не като вторични суровини, ЕС ефективно ще саботира собствения си План за действие за кръгова икономика (CEAP). Ограничителните мерки не помагат", смята Катракис. Според него свободната и честна търговия с вторични суровини е най-важното условие за постигането на конкурентоспособност на европейската рециклираща индустрия, подкрепена от стимули за използването на тези материали в производствените процеси.

Близо 90% от хартията и картона и около 80% от металите се рециклират в ЕС. "Но малкият процент, който остава, съставлява доста голям брой доставки. Икономическият принцип е прост – ако вече не можем да изнасяме тези излишъци, печалбите от материалите ще спаднат, защото в ЕС няма достатъчно рециклиращи мощности. Това е въпрос на търсене и предлагане", посочват от FEAD.

Възможността за глобална търговия прави кръговата икономика достъпна. Без продажбите на хартиени отпадъци в Далечния Изток ЕС скоро ще се сблъсква със значителен излишък, с който не е ясно как ще трябва да се постъпи. От FEAD обясняват, че търсенето на рециклирани метали в ЕС е много по-ниско от предлагането, защото стоманообработващата и производствената промишленост бележат спад. "По-логично и по-просто е да се транспортира скрап там, където търсенето е голямо, където доменните пещи и пазарите са близо едни до други".

Според Катракис приравняването на висококачествените отпадъци с проблематични отпадъци като електронните отпадъци и замърсената пластмаса създава условия за нелоялна конкуренция. "Често е по-лесно и по-евтино да се транспортират първични или нови суровини, които не подлежат на никакви трансгранични ограничения. Затягането на регулациите за рециклираните материали е контрапродуктивно".

Предложените промени в WSR също така предвиждат увеличена административна тежест за компаниите от сектора, смятат от FEAD.

600-те предложения за промени в WSR ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета на ЕС през следващите няколко месеца и окончателната версия на WSR ще бъде приета през октомври 2022 г. Според Катракис WSR трябва да се фокусира върху износа на проблематичните, вредящи на околната среда отпадъци и върху незаконните пратки.

     
Източник: FEAD; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: FEAD   WSR   управление на отпадъци   ЕС   ЕК   EuRIC  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...