Industry Info  
Festo
Festo

Стартира проектът WhiteCycle за иновативни технологии за рециклиране на индустриални отпадъци - 05.08.2022

05.08.2022   |   Начало»Проекти
 

Michelin обяви старта на реализацията на проекта WhiteCycle, съфинансиран по програма "Хоризонт Европа". Проектът цели създаването на технологии за превръщане на смесени индустриални отпадъци, съдържащи пластмасови нишки, в продукти с висока добавена стойност.

В рамките на проекта до 2030 г. се предвижда да се рециклират над 2 млн. т от третия най-използван вид пластмаса в света – PET. Това ще позволи въглеродните емисии да се редуцират с приблизително 2 млн. т и да се избегне депонирането или инсинерацията на над 1,8 млн. т пластмаса на година.

С помощта на проекта смесените индустриални отпадъци, съдържащи пластмасови нишки (PET) и други компоненти от гуми, уплътнения и многослойни дрехи в края на жизнения цикъл на продукта, скоро може да станат рециклируеми, а полученият материал ще може да се използва за производството на нови пластмаси за гуми, уплътнения и дрехи, посочват от Michelin, която е и координатор на проекта.

WhiteCycle обединява общо 17 партньора, сред които десет частни компании, един бизнес клъстер и шест университета, изследователски и технологични организации. Заедно те ще създадат нови процеси за различните стъпки във веригата на стойността, включително технологии за сортиране, предварителна обработка на събраната пластмаса, иновативни процеси на рециклиране, технологии за реполимеризация на получените пластмасови мономери и за верификация на качеството на новите продукти, произведени от пластмасата, получена при рециклирането на смесените отпадъци.

     
Източник: Michelin; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Michelin   WhiteCycle   рециклиране   PET   пластмаси   Хоризонт Европа  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...