Industry Info  
Festo
Festo

Секторът на товарните превози и логистиката изостава в дигиталната трансформация - 04.08.2022

04.08.2022   |   Начало»Бизнес
 

Икономическият шок, причинен от пандемията от COVID-19, и геополитическата несигурност налагат ускоряване на дигиталната трансформация, транспортните и логистичните компании обаче все така изостават във внедряването на дигитални технологии, сочи проучване на глобалната консултантска компания Accenture.

Много компании от сектора смятат напредъка си в дигиталната трансформация за задоволителен, но реално са едва в началото. Глобално проучване на Accenture сочи, че те пренебрегват дигитализацията на процесите, свързани с обслужването на клиентите. 80% от обхванатите в проучването компании определят инвестициите в автоматизация на тази дейност като "важни" или "много важни", но инвестициите в такива технологии са най-ниско в списъка им с приоритети и едва малък брой от тях са дигитализирали напълно процесите по обслужването на клиентите.

75% от компаниите все още не са дигитализирали административни дейности като складови операции и счетоводство. Фактът, че планират да направят това през следващите пет години показва, че не бързат да придобият базови дигитални възможности, коментира Accenture.

Много компании събират данни за продажбите, търговските пътища, обема и теглото на пратките, за да изготвят вътрешни доклади за дейността си. Липсва обаче капацитет за съхранение на данните. Малък брой транспортни и логистични компании могат да събират данни от различни източници и да ги използват за взимането на информирани управленски решения.

Секторът на транспорта и логистиката е готов за радикална промяна, тъй като новите технологии и бизнес модели могат да помогнат за стабилизиране на глобалните снабдителни вериги. За да постигнат това транспортните и логистичните компании трябва да поставят основите на дигитализацията, автоматизирайки и интегрирайки бизнес и логистични процеси и гарантирайки точността и качеството на данните, посочва Accenture.

Според консултантската компания транспортната и логистичната индустрия трябва да намери най-бързия и най-ефективния път до дигиталната трансформация. Това е от жизненоважно значение за постоянната адаптация, необходима, за да бъдат успешни в бъдеще в контекста на постоянно увеличаващите се очаквания на клиентите и където нарушенията в снабдителната верига и несигурността са постоянни явления в бизнеса.

     
Източник: Accenture; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Accenture   товарен транспорт   логистика   дигитална трансформация  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...