Industry Info  
Festo
Festo

Рециклирането на текстил в Европа може да се превърне в печеливша индустрия до 2030 г. - 04.08.2022

04.08.2022   |   Начало»Бизнес
 

Текстилните отпадъци са сериозен проблем, с който Европа трябва да намери начин да се справи, за да предпази хората и околната среда. Според нов доклад на глобалната консултантска компания McKinsey най-устойчивото решение на проблема е развитието и широкото внедряване на технологии за рециклиране до влакна (fibre-to-fibre), което предполага превръщането на текстилните отпадъци в нови влакна, които след това се използват за създаването на нови дрехи и други текстилни продукти.

Рециклирането до влакна включва използването на различен тип технологии. И ако някои от тях като например механичното рециклиране на чист памук вече са се наложили, то други като химическото рециклиране на полиестер все още са обект на усилена изследователска и развойна дейност, на ръба на комерсиализирането. Щом бъдат развити, тези технологии ще позволят рециклирането до влакна на 70% от текстилните отпадъци. Останалите 30% ще изискват рециклиране с отворен цикъл или други решения като термохимично рециклиране. За момента заради различни пречки рециклирането до влакна обхваща едва 1% от текстилните отпадъци.

Проблематични все още са събирането, сортирането и преработката на отпадъците. Делът на събраните отпадъци в момента е около 30 до 35%, като голяма част от несортираните отпадъци се изнасят извън Европа. Освен това повечето технологии за рециклиране до влакна имат строги изисквания за съдържанието и чистотата на влакната – така например, еластанът е проблематичен за редица от тези технологии. В резултат текстилните отпадъци трябва да се сканират и сортират според конкретните изисквания за съдържанието. Друг пример са дънките, чиито копчета и ципове трябва да се отстранят – проблем, който изисква предварителна обработка. Високотехнологично, точно и автоматизирано сортиране на тъканите все още не е възможно. Освен това, за да реализират пълния си потенциал, технологиите за рециклиране до влакна в бъдеще ще трябва да могат да обработват смесени тъкани, да намалят разходите и да подобрят качеството на продукта – именно това според McKinsey са пречките пред разрастването на кръговата текстилна икономика. Анализите на компанията сочат, че след преодоляването на тези бариери рециклирането до влакна може да обхване от 18 до 26% от текстилните отпадъци до 2030 г.

За да се достигне този мащаб, са необходими капиталови инвестиции от порядъка на 6 до 7 млрд. евро до 2030 г., като инвестиции са нужни във всички етапи от веригата на стойността, включително събирането, сортирането и рециклирането на текстил. Веднъж развита и разраснала се, тази индустрия би могла да се превърне в самостоятелна, печеливша индустрия с печалби от 1,5 до 2,2 млрд. евро до 2030 г. Рециклирането на текстил може да създаде нова, ценна суровина, която да позволи по-голямо производство на облекло в Европа, което пък ще доведе до създаването на допълнителна стойност, смята McKinsey.

Отвъд директните икономически ползи, разрастването на рециклирането на текстил отключва няколко екологични и социални ползи. Така например, то може да създаде около 15 000 нови работни места и да спомогне за намаляване на въглеродните емисии с приблизително 4 млн. т, равняващи с е на общите емисии на държава с размерите на Исландия. Така общото въздействие на индустрията може да достигне 3,5 до 4,5 млрд. евро при годишна възвръщаемост на инвестицията от 55 до 70%.

     
Източник: McKinsey; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: McKinsey   текстилна индустрия   рециклиране  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...