Industry Info  
Festo
Festo

Бъдещето на Wi-Fi е в конвергенцията с 5G - 28.07.2022

28.07.2022   |   Начало»Технологии
 

Пазарът на Wi-Fi решения за бизнеса преминава през един от най-значимите етапи в своето развитие. Движени от желанието да се възползват от новия 6 GHz спектър, който предлага перспективи за многократно подобрени пренос и латентност както и по-малко претоварване на наличните ленти, компаниите ще отчетат засилено внедряване на Wi-Fi 6E, коментира глобалната компания за пазарни проучвания и анализи ABI Research. Според нейните разчети доставките на Wi-Fi 6E точки за достъп ще се увеличат от 1,5 млн. през 2022 г. до 5,2 млн. през 2024 г.
 
Технологичните основи на Wi-Fi скоро ще бъдат надградени с Wi-Fi 7. "Преминаването към Wi-Fi 7 ще се ускори след стандартизацията през 2024 г. и само две години по-късно повечето 6 GHz точки за достъп ще поддържат и Wi-Fi 7", обяснява Андрю Спайви, индустриален анализатор в ABI Research. Друг интересен аспект е конвергенцията на IT/OT. Докато пропастта между двата домейна остава голяма, започват да се появяват стратегии за конвергенцията им, което ще стимулира по-нататъшните Wi-Fi иновации.
 
Сред важните постижения в развитието на технологията ще бъде конвергенцията между Wi-Fi и частните 5G мрежи. "Преминаваме към свят, в който не само е технически възможно съвместното съществуване на Wi-Fi и клетъчна мрежа в една и съща частна мрежа, но и където това става жизненоважно решение в много приложения", посочва Спайви. "Водещите мрежови решения на пазара в бъдеще ще бъдат тези, които могат да използват и двете технологии по оперативно съвместим начин".
 
Частните мрежи, които включват и Wi-Fi и 5G, ще се възползват от най-доброто и от двете технологии – ултраниската латентност, разширения обхват, защитата и надеждността на 5G технологията и намалените разходи и сложност на внедряване, съвместимостта между поколенията и популярността на технологията на пазара на Wi-Fi стандарта. Все пак конвергентните частни мрежи няма да бъдат приети навсякъде. Традиционните IT компании ще продължат да разчитат на познатата и вдъхваща доверие Wi-Fi технология, както и вертикалите, които работят главно в затворени среди с малко критично важни приложения, най-вече в образованието, туризма и търговията на дребно.
 
От друга страна, индустриите, развиващи се на обширни външни пространства като земеделието, ще предпочитат клетъчните решения. Според Спайви най-подходящи за конвергентните мрежи ще бъдат тези индустрии, които зависят от критично важни приложения, които изискват голям обхват и ултраниска латентност. Трите сектора, които имат най-голям потенциал да внедрят конвергентни Wi-Fi/5G частни мрежи са промишленото производство, складовата дейност и здравеопазването. Най-подходящите приложения са превозните средства с автоматизирано управление (AGV), автономните мобилни роботи (AMR), добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR).
 
Според ABI Research Wi-Fi иновациите през следващите пет години ще бъдат многостранни – от надграждане на протокола и на спектъра до нови приложения на технологията и напредък в клетъчната конвергенция.

     
Източник: ABI Research Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ABI Research   Wi-Fi   5G   AGV   AMR   AR   VR   частни мрежи  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...