Industry Info  
Festo
Festo

Недостигът на квалифицирани кадри за индустрията бе обсъден на международна конференция в ТИЗ - 25.07.2022

25.07.2022   |   Начало»Събитията
 

Кадрите са основният капитал за бизнеса. Около тази теза се обединиха участниците в международната конференция "Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите", която се проведе в Тракия икономическа зона (ТИЗ) в Пловдив.

Форумът е организиран от Клъстер "Тракия икономическа зона" (КТИЗ) по проект "Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене" (allCUTE) по програма Еразъм+. В проекта си партнират 4 университета, предлагащи инженерно обучение – Технически университет – Габрово, Международният елински университет, Техническият университет в Гданск, Университетът на Ниш, 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш и КТИЗ.

На форума Цветелина Петрова, преподавател в ТУ – Габрово, представи онлайн платформата www.allcute.eu и изтъкна, че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите машиностроене и мехатроника на 4 държави.

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева представи данни за дуалното обучение в страната, според които до момента в проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", са се включили 8500 ученици и над 159 училища. Броят на учениците в професионални паралелки се увеличава непрекъснато през последните години, а през следващата учебна година се предвижда те да са близо 60% от всички гимназисти.

Желяз Енев, директор на дирекция "Икономическа политика" към Министерството на икономиката и индустрията, представи инициативи на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) в подкрепа на професионалното обучение и повишаване на уменията на кадрите за индустрията.

"От години работим за подобряване връзката бизнес – образование, защото Тракия икономическа зона е не само индустриален, а е и социален проект", подчерта инж. Пламен Панчев, създател и управител на ТИЗ и председател на КТИЗ. Преди 3 години открихме първия по рода си в страната в индустриална зона Център за професионално обучение "Тракия", припомни той. Оборудван е с най-модерна техника и технологии и в него освен квалификация и преквалификация на кадри на индустрията се обучават и ученици от четири професионални гимназии от Пловдивска област. В момента две фирми – Schneider Electric и BTL Industries, предоставят оборудване и специалисти, които обучават младите хора в две пловдивски професионални гимназии – по машиностроене и битова техника.

Ангел Хронев, председател на Търговско-промишлена камара – Пловдив, посочи един от основните проблеми пред МСП – конкуренцията при привличане на служители в Индустрия 4.0. Предизвикателствата пред бизнеса могат да се окажат и лост за развитие, подчерта той, ако правилно се използват преструктурирането на веригите на доставки в световен план (т.н. nearshoring), преходът към въглеродно неутрална икономика и зелени технологии.

Краткосрочното решение на проблема с липсата на кадри в предприятията от ТИЗ е привличането на хора от региони в България с по-висока безработица или по-ниско заплащане, както и вносът на работници от чужбина. Но дългосрочното и сигурно решение е в промотирането на индустриалната кариера сред ученици, студенти и семействата им, бе категоричен Светлозар Петров, управител на JobTiger.

     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   индустриални зони   дуално обучение   мехатроника   машиностроене   allCUTE  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...