Industry Info  
Festo
Festo

Българска компания патентова напълно биоразградим топло- и шумоизолационен материал - 18.07.2022

18.07.2022   |   Начало»Технологии
 

Българската фирма DECIBEL обяви, че е патентовала първия в света 100% екологичен, негорим и биоразградим топло- и шумоизолационен материал. Изобретението е плод на тригодишни експерименти, изследвания, тестове и подготовка за входиране на патента, съобщават от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA).

Според информация от фирмата става дума за материал във формата на панел, изработен от 100% екологични суровини, които освен че са 100% разградими, имат свойството да обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея.

Основните характеристики на материала са неговата добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо- и паропропускливост, антифунгицидност, хигроскопичност и твърдост, посочват от фирмата. Топлоизолационните му характеристики са сравними с тези на стиропора, а шумоизолационните – с тези на дебелите предстенни обшивки. Паропропускливостта на материала е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от повечето изолационни материали и е нечуплив.

Засега компанията запазва в тайна името на новия материал, но потвърждава, че мостри от него са изпратени за тестове и оценка при водещи канадски, немски и австрийски експерти, които са дали отлични оценки и са потвърдили изключителните свойства на материала, както и липсата на конкурент на новото откритие. Засега компанията не разкрива суровините, които ще ползва, но подчерта, че повечето от тях се набавят в България и са 100% възобновяеми.

Производството на материала вече е стартирало във фабриката в Ботевград. Предстои изграждане на нова фабрика, специално за новото откритие. В момента компанията изпълнява тестова поръчка от 500 м2 за топло-, шумо- и пароизолация на частен паркинг във Виена.

     
Източник: PARA; Снимка: DECIBEL

Ключови думи: PARA   DECIBEL   топлопизолация   шумоизолация  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...