Industry Info  
Festo
Festo

Лятната икономическа прогноза на ЕК вещае рекордна инфлация - 18.07.2022

18.07.2022   |   Начало»Бизнес
 

Военният конфликт в Украйна продължава да оказва отрицателно въздействие върху икономиката на Европейския съюз, като я тласка към по-нисък растеж и по-висока инфлация в сравнение с прогнозата от пролетта, се посочва в лятната икономическа прогноза за 2022 г. на Европейската комисия.

В документа се предвижда икономиката на Европейския съюз да нарасне с 2,7% през 2022 г. и с 1,5% през 2023 г. В еврозоната растежът се очаква да бъде 2,6% през 2022 г., като през 2023 г. ще се забави до 1,4%. През 2022 г. средната годишна инфлация се очаква да достигне рекордни стойности от 7,6% в еврозоната и 8,3% в ЕС, преди да се понижи през 2023 г. съответно до 4% и 4,6%.

Много от рисковете, набелязани в пролетната прогноза, се реализираха, посочва ЕК. Нахлуването на Русия в Украйна оказа допълнителен натиск за повишаване на цените на енергията и хранителните стоки. Те подхранват инфлационния натиск в световен мащаб, подкопават покупателната способност на домакинствата и предизвикват по-бърза реакция на паричната политика от очакваното. Продължаващото забавяне на растежа в САЩ и стриктната политика на Китай за нулево разпространение на COVID-19 също имат отрицателното икономическо въздействие. 

Като цяло се очаква икономиката на ЕС да продължи да се разраства, но със значително по-бавни темпове от очакваното в прогнозата от пролетта на 2022 г. 

По отношение на България ЕК очаква изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде основният фактор за ускорен растеж на инвестициите както през 2022 г., така и през 2023 г. Като цяло се прогнозира реалният БВП да нарасне с 2,8% през тази и с 2,3% през следващата година.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   инфлация   БВП  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...