Industry Info  
Festo
Festo

Млади изобретатели впечатлиха ЕПО с автоматизирана система за сортиране на отпадъци

15.07.2022   |   Технологии
 

На онлайн церемония на 21 юни 2022 г. Европейският патентен офис (ЕПО) връчи годишните награди за най-иновативните нови изобретения – European Inventor Award. Тази година за първи път бяха връчени и награди за млади изобретатели Young Inventors Prize с цел да се отличат креативността и геният на изобретатели под 30 години. Сред първите носители на тази нова награда са Виктор Деулф от Белгия и Питър Хадли от Обединеното кралство. Те са отличени за тяхната интелигентната система с изкуствен интелект за разпознаване и сортиране на отпадъци, с което съоръженията за управление на отпадъците могат бързо и точно да сепарират боклука, за да се гарантира, че възможно най-голяма част от него ще се рециклира.
 
Системата на Деулф и Хадли, основатели на Recycleye, използва изкуствен интелект и компютърно зрение.
 
Двамата изобретатели споделят, че изкуственият интелект и компютърното зрение като технологии вече са достигнали достатъчна степен на развитие, за да могат да се използват за сортиране и обработка на отпадъци прецизно и ефективно. Тяхното решение е внедрено в редица съоръжения за обработка на отпадъци в Европа и използва компютърно зрение, за да сканира и идентифицира смесени отпадъци. Всеки отделен отпадък се идентифицира и след това квалифицира. Данните се вкарват в базата данни на съоръжението, за да се информира всяка машина в него и да се предостави информация за състава или се използват за директно управление на роботи или сортираща технология. Ролята на изкуствения интелект за автоматизирането на сортирането на отпадъци обаче не се изчерпва само с това.
 
Веднъж щом обектите бъдат сканирани и идентифицирани с помощта на компютърно зрение, вече могат да се използват роботи за взимане и сортиране на отпадъците. Компютърното зрение позволява на устройствата точно да идентифицират материалите, а изкуственият интелект автоматизира взимането и сортирането.
 
С използването на роботизирани решения по този начин може да се повиши ефективността и автоматизацията може да се използва, за да се максимизира броят на отделните отпадъци, които са сортирани за рециклиране икономично и правилно. Хората са изправени пред нарастващ натиск да елиминират отпадъците и да защитят околната среда и използването на компютърно зрение и изкуствен интелект има потенциала да достави важни ползи за околната среда както и икономически ползи за съоръженията за рециклиране, посочват Деулф и Хадли.
 
Изкуственият интелект продължава да революционизира цели индустрии и управлението на отпадъците не е изключение. Младите изобретатели твърдо вярват, че решенията за сортиране на отпадъци с изкуствен интелект, които се използват във все повече съоръжения за рециклиране, могат да спомогнат за успешното рециклиране на по-голям процент от отпадъците, които иначе биха били депонирани. Това намалява щетите от отпадъците върху околната среда, насърчава повторното използване и намирането на ново предназначение и помага за прехода към по-устойчив, кръгов модел.

     
Източник: ЕПО, Recycleye; Снимка: ЕПО

Ключови думи: ЕПО   изкуствен интелект   компютърно зрение   управление на отпадъците  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...