Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

НСИ отчита над 20% увеличение на промишленото производство през май 2022 г.

13.07.2022   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) отчете увеличение в индекса на промишленото производство през май 2022 г. спрямо предходния месец – 1,4%, и спрямо май 2021 г. – 20,2%.

През май 2022 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 13%, и в преработващата промишленост – с 1,6%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост през май т.г. спрямо предходния месец се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 27,4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 11%, производството на основни метали – с 8,9%. По-значителен спад е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 15%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 6,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 6,1%, производството на напитки – с 5,5%.

На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост – с 21,1%, добивната промишленост – с 18,5%, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 14,1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 96,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 41,2%, производството на напитки – с 37,5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 37,1%. Намаление е отчетено при обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 1%.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   промишлено производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...