Industry Info  
Festo
Festo

ЕК отпуска 1,8 млрд. евро за 17 проекта за чисти технологии в България и още осем страни - 12.07.2022

12.07.2022   |   Начало»Бизнес
 

Европейската комисия обяви инвестиции от над 1,8 млрд. евро в 17 широкомащабни иновативни проекта за чисти технологии в третия кръг от разпределяне на средства по линия на Фонда за иновации. Избраните проекти ще се реализират в девет европейски държави, сред които е и България.

Одобреният български проект включва всички последователни дейности за улавяне и съхранение на въглерод, като съоръжения за улавяне и съхранение на въглерод в циментов завод ще бъдат свързани с постоянно морско хранилище в изчерпани газови находища в Черно море чрез газопроводна система на сушата и в морето.

Още три проекта ще се реализират с участие на циментови заводи. В циментов завод в Германия ще се внедрява процес от второ поколение с кислородно горене за улавяне на въглерод, който ще се предоставя след това като суровина за по-нататъшна преработка в синтетичен метанол. В Полша ще се създаде цялостна верига за улавяне и съхранение на въглерод, като се започне от улавянето и втечняването на CO₂ в циментов завод и се стигне до съхранението му в обекти, разположени в морето. Във Франция се планира улавяне на емисиите на CO₂ от отработените газове в производството на вар и съхраняването им постоянно в геоложки образувания, разположени в морето.

Три проекта ще се реализират в съоръжения от химическата индустрия. Във Финландия по химичен път ще се рециклират пластмаси, които ще се използват като изходна суровина за нефтозаводите. В Швеция ще се създаде първата по рода си инсталация за производство на метанол чрез преобразуване на CO₂, остатъчни потоци, водород от възобновяеми източници и биогаз. Друг проект в Швеция ще произвежда ново влакно от пулп за заместване на полиестера в текстилни приложения.

Водородни технологии ще се прилагат в рамките на три проекта. В Нидерландия ще се произвежда, подава и използва чист водород чрез електролизьор, захранван с вятърна енергия от разположени в морето инсталации. По втория проект ще се произвеждат 15 500 т водород годишно от възобновяеми източници. В третия проект ще се обработват потоци от твърди отпадъци, които не подлежат на рециклиране, и ще се преобразуват основно във водород.

Нефтозаводи ще участват в два проекта. В Норвегия ще се изгради и експлоатира първото в света съоръжение за производство на съвместими въглеводородни биогорива в търговски мащаб, което ще превръща горските отпадъци в модерни биогорива от второ поколение и биовъглища. В Швеция ще се изгради мащабно съоръжение за производство на синтетично устойчиво авиационно гориво с използване на CO₂, уловен в инсталация за комбинирано производство на топло- и електроенергия (CHP).

Производство на компоненти за акумулиране или производство на енергия от възобновяеми източници се предвижда в три проекта. В Полша ще се изгради завод за производство на иновативни електрохимични акумулаторни уредби за осигуряване на краткосрочно акумулиране на електроенергия. В северна Франция ще се изгради завод за производство на фотоволтаици чрез иновативна технология за хетеропреходни фотоелементи. В клъстера за производство на акумулаторни батерии в Дюнкерк ще се изгради завод за рециклиране на литиево-йонни батерии с цел производство и рафиниране на черна маса, което ще осигури вторичен източник на суровини за акумулаторни батерии.

Също така в германската част на Северно море ще се изгради и експлоатира вятърен парк, който ще прилага иновативни решения при турбините и технологиите, свързани с водорода, а в Исландия на сушата ще бъде изграден терминал с големи възможности за разширяване за съхранение на въглерод под формата на минерали с приблизителен общ капацитет 880 млн. т.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   улавяне на въглерод   циментова индустрия   химическа индустрия   въглеродни емисии   ВЕИ  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...