Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


06.12.2023   |   Кои бяха акцентите в Балканската съвместна конференция за ВиК сектора


06.12.2023   |   Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0


06.12.2023   |   ВиК - Ямбол търси доставчик на тръби и фитинги


06.12.2023   |   Mitsubishi Electric и Nexperia ще развиват заедно SiC силови компоненти

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

ЕК отпуска 1,8 млрд. евро за 17 проекта за чисти технологии в България и още осем страни

12.07.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия обяви инвестиции от над 1,8 млрд. евро в 17 широкомащабни иновативни проекта за чисти технологии в третия кръг от разпределяне на средства по линия на Фонда за иновации. Избраните проекти ще се реализират в девет европейски държави, сред които е и България.

Одобреният български проект включва всички последователни дейности за улавяне и съхранение на въглерод, като съоръжения за улавяне и съхранение на въглерод в циментов завод ще бъдат свързани с постоянно морско хранилище в изчерпани газови находища в Черно море чрез газопроводна система на сушата и в морето.

Още три проекта ще се реализират с участие на циментови заводи. В циментов завод в Германия ще се внедрява процес от второ поколение с кислородно горене за улавяне на въглерод, който ще се предоставя след това като суровина за по-нататъшна преработка в синтетичен метанол. В Полша ще се създаде цялостна верига за улавяне и съхранение на въглерод, като се започне от улавянето и втечняването на CO₂ в циментов завод и се стигне до съхранението му в обекти, разположени в морето. Във Франция се планира улавяне на емисиите на CO₂ от отработените газове в производството на вар и съхраняването им постоянно в геоложки образувания, разположени в морето.

Три проекта ще се реализират в съоръжения от химическата индустрия. Във Финландия по химичен път ще се рециклират пластмаси, които ще се използват като изходна суровина за нефтозаводите. В Швеция ще се създаде първата по рода си инсталация за производство на метанол чрез преобразуване на CO₂, остатъчни потоци, водород от възобновяеми източници и биогаз. Друг проект в Швеция ще произвежда ново влакно от пулп за заместване на полиестера в текстилни приложения.

Водородни технологии ще се прилагат в рамките на три проекта. В Нидерландия ще се произвежда, подава и използва чист водород чрез електролизьор, захранван с вятърна енергия от разположени в морето инсталации. По втория проект ще се произвеждат 15 500 т водород годишно от възобновяеми източници. В третия проект ще се обработват потоци от твърди отпадъци, които не подлежат на рециклиране, и ще се преобразуват основно във водород.

Нефтозаводи ще участват в два проекта. В Норвегия ще се изгради и експлоатира първото в света съоръжение за производство на съвместими въглеводородни биогорива в търговски мащаб, което ще превръща горските отпадъци в модерни биогорива от второ поколение и биовъглища. В Швеция ще се изгради мащабно съоръжение за производство на синтетично устойчиво авиационно гориво с използване на CO₂, уловен в инсталация за комбинирано производство на топло- и електроенергия (CHP).

Производство на компоненти за акумулиране или производство на енергия от възобновяеми източници се предвижда в три проекта. В Полша ще се изгради завод за производство на иновативни електрохимични акумулаторни уредби за осигуряване на краткосрочно акумулиране на електроенергия. В северна Франция ще се изгради завод за производство на фотоволтаици чрез иновативна технология за хетеропреходни фотоелементи. В клъстера за производство на акумулаторни батерии в Дюнкерк ще се изгради завод за рециклиране на литиево-йонни батерии с цел производство и рафиниране на черна маса, което ще осигури вторичен източник на суровини за акумулаторни батерии.

Също така в германската част на Северно море ще се изгради и експлоатира вятърен парк, който ще прилага иновативни решения при турбините и технологиите, свързани с водорода, а в Исландия на сушата ще бъде изграден терминал с големи възможности за разширяване за съхранение на въглерод под формата на минерали с приблизителен общ капацитет 880 млн. т.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   улавяне на въглерод   циментова индустрия   химическа индустрия   въглеродни емисии   ВЕИ  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUC
Подобни статии

Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0


Ново архитектурно осветление преобразява старинна църква в Палермо


Едва 14% от компаниите са намалили въглеродните си емисии в съответствие с целите си през последните пет години


Balluff представи иновативна система с радарна технология за детекция в опаковъчния сектор


Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

05.12.2023   |   Какво правят хората със старото си ИКТ оборудване


04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

05.12.2023   |   Какво правят хората със старото си ИКТ оборудване


04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...