Industry Info  
Festo
Festo

Аутомотив Клъстер България отбелязва своята 10-та годишнина - 12.07.2022

12.07.2022   |   Начало»Събитията
 

В началото на юли т.г. Аутомотив Клъстер България отбеляза своята 10-та годишнина. Това бе повод за организацията да направи равносметка за постигнатото през това десетилетие.

"От създаването си Клъстерът е спомогнал активно за привличането на редица успешни инвестиции от автомобилния сектор в България. За екипа на АКБ е огромна гордост, че в България вече има над 350 предприятия, които работят частично или изцяло в сферата на автомобилостроенето. Те осигуряват работа на близо 70 000 души. Още по-впечатляващ е фактът, че годишният оборот на компаниите от сектора у нас вече възлиза на около 6,5 млрд. евро, а в около 80 – 90% от произведените в Европа автомобили има части и компоненти с български произход", посочват от Аутомотив Клъстер България. Според организацията доказателство за бурното развитие на сектора е, че само за десет години броят на автомобилните компании в България се е увеличил десетократно и тази бройка не спира да расте.

През тези десет години Аутомотив Клъстер България постигна редица успехи, сред които привличането на Bosch Engineering Center в София, завода за електромобили Next e.GO в Ловеч и подкрепата на важни инвестиции, като заводите Etem Gestamp Automotive и Melexis Bulgaria, допълват от Клъстера.

През първите десет години от дейността си Аутомотив Клъстер България организира и две международни конференции – Automotive & Mobility Forum 2022 и Automotive Forum & Expo Sofia през 2018 г., които привлякоха представители на бизнеса от цяла Европа и представители на държавната власт.

Сред бъдещите проекти, с които е ангажиран Аутомотив Клъстер България, са голяма аутомотив компания, която планира да осигури над 700 работни места в Плевен, и първата копка на завода за електромобили в Ловеч Next e.GO. Организацията ще продължи да работи усилено за ускоряване на развитието на индустрията в България и участието на страната ни в автомобилната революция, се посочва още в съобщението на Клъстера.

     
Източник: Аутомотив Клъстер България; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Аутомотив Клъстер България   автомобилна индустрия   електромобилност  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...