Industry Info  
Festo
Festo

INSAIT привлече в България световноизвестен учен в областта на изкуствения интелект - 06.07.2022

06.07.2022   |   Начало»Бизнес
 

Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в София. Неговото привличане ще позволи на INSAIT, част от Софийския университет, а с това и на България, да се развие и установи като световен център в една от най-стратегическите научни и технологични сфери – изкуствения интелект, посочват от Института.

INSAIT представлява първият по рода си институт в Източна Европа, като амбицията му е да се превърне в изследователски център на световно ниво в сферите на компютърните науки и изкуствения интелект. INSAIT бе открит на 11 април 2022 г. в София, като скоро след това обяви своята докторантска програма.

Присъединяването на белгийския професор става възможно благодарение на финансовата подкрепа на българската IT компания SiteGround. Тя ще осигури възнаграждението на проф. Ван Гуул в размер на 4 млн. лв. за период от пет години. Сумата е част от обявената през април обща инвестиция на SiteGround на стойност 12 млн. лв., предоставена за развитието на INSAIT.

Белгийският учен Люк Ван Гуул е дългогодишен професор в швейцарския технологичен университет ETH Zurich и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven в Белгия. Проф. Ван Гуул е съосновател на 12 стартиращи компании и благодарение на тези успешни стартъпи технологични гиганти като Nvidia, Apple и Facebook откриват свои подразделения в Цюрих, отбелязват от INSAIT.

"Изключително съм развълнуван да се присъединя към INSAIT и да допринеса за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво в сферата на компютърното зрение и машинното самообучение. Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона", коментира проф. Люк Ван Гуул.

     
Източник: INSAIT

Ключови думи: INSAIT   изкуствен интелект   компютърно зрение   Софийски университет  

Област: Наука  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...