Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Може ли дървеният материал ефективно да замени стоманата и бетона в модерното строителство

06.07.2022   |   Технологии
 

Конфликтът в Украйна и европейските санкции срещу Русия оказаха сериозно влияние върху цените на енергията и стоките. В строителния сектор комбинацията от несигурни доставки, скъпа енергия и растящи цени на материалите налага бързото преминаване към устойчиви, местни алтернативи като дървения материал, смята Сепо Юнила, преподавател във финландския университет "Аалто". Според него строителството с дървен материал вместо със стомана и бетон може да помогне на Европа не само да се справи с належащите проблеми, но и да подобри перспективите си в дългосрочен план.
 
Цената на стоманата скочи, след като Русия нападна Украйна, и остава висока. В зависимост от вида, стоманата струва с 25 – 30% повече в сравнение с цените по-рано тази година. Проблемите с доставките и високите цени вероятно ще продължат, защото Русия и Украйна са два от най-големите износители на стомана в света. Индустриалните сектори, които зависят от стомана, се нуждаят спешно от алтернатива и устойчиви материали като дървесината могат да бъдат тази алтернатива, убеден е Юнила.
 
Строителният сектор във Финландия вече се сблъсква с недостиг на материали и възможни фалити. "Строителството с дървен материал може да предложи решение и ние можем да променим структурата на индустрията в кратки срокове при съответната политическа подкрепа", коментира Юнила.
 
Технологии и ноу-хау за строителство на сгради под осем етажа от дървен материал вече са налични. Според Юнила строителните компании използват стомана и бетон главно заради бизнес рисковете, произтичащи от преминаването към непозната технология. "Необходима е екосистема, в която компаниите от снабдителната верига виждат бизнес ползите от преминаването от стомана и бетон към дървесина. Те знаят как да го направят, но до момента разходите бяха сравнително ниски и промяната криеше твърде голям бизнес риск, защото има надеждно търсене за бетонни жилищни сгради, обяснява Юнила. Според него, ако цените останат високи, дали заради войната, или по-други причини, тогава почти автоматично ще се премине към строителство на високи дървени жилищни сгради.
 
"Във Финландия сме късметлии, защото взехме решение да насърчим дървеното строителство преди около пет години. Ново законодателство направи дървеното строителство по-конкурентоспособно", обяснява Юнила. Новият закон налага оценка на емисиите от парникови газове през целия жизнен цикъл на новите сгради.
 
Финландското правителство също така постави цел делът на публичното строителство с дървен материал да достигне 45% до 2025 г., утроявайки дела си от 2019 г. Според Юнила това е единственото краткосрочно решение, защото пускането на нови решения със стомана и бетон ще отнеме 10 до 20 години.

     
Източник: Университет

Ключови думи: строителство   стоманодобив   дърводобив  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...