Industry Info  
Festo
Festo

GTAI прогнозира забавяне на ръста на българската икономика през 2022 г. - 29.06.2022

29.06.2022   |   Начало»Бизнес
 

Германската агенция за търговия и инвестиции (GTAI) публикува доклада "Икономически перспективи – България (юни 2022)", в който предупреждава, че икономиката на България е изложена на нови рискове преди всичко заради растящите цени на енергията и транспорта.

Икономическият растеж на страната се забавя главно поради инфлацията и проблемите във веригата на доставки. Нарастващите разходи в световен мащаб, особено за енергия, суровини и храни, влошава търсенето в България. Съответно вносът е подложен на натиск.

Нарастващите разходи за енергия натоварват домакинствата в България, като делът на енергийните разходи на домакинство в страната е 20%. За сравнение средният дял на енергийните разходи за домакинствата в Европейския съюз е 25%. Покупателната способност на българите обаче е почти наполовина по-ниска от средната покупателна способност в ЕС, отбелязват от GTAI.

ЕС прогнозира ръст на реалния БВП от 2,1% за 2022 г. и 3,1% за 2023 г. За разлика от тях UniCredit Bulbank например очаква по-нисък растеж от само 1,4% за 2022 г. и 3,5% за 2023 г.

GTAI прогнозира по-бавен ръст на износа на стоки в резултат на спада в търсенето на стоки в Европа и липсата на туристи от Украйна и Русия.

Потреблението също се очаква да расте по-умерено, като една от причините за това е очакваният рязък спад в реалните доходи на голяма част от населението през 2022 г. Ръстът на заплатите в частния и публичния сектор ще остане под нивото на инфлацията. Номиналните месечни брутни доходи вероятно ще се увеличат средно със 7% през 2022 г. За разлика от тях се очаква инфлацията да бъде 14%, според прогнози на Виенския институт за международни икономически сравнения, цитирани от GTAI.

     
Източник: ГБИТК, Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   GTAI   ЕС   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...