Industry Info  
Festo
Festo

Готови ли са химическите компании за електромобилната революция - 28.06.2022

28.06.2022   |   Начало»Бизнес
 

Химическите компании вече дълго време играят ключова роля в глобалната автомобилна екосистема. Растящата популярност на електромобилите обаче може да застраши тази им позиция, освен ако не действат бързо и не адаптират бизнес моделите си към специфичните изисквания на електромобилната индустрия, сочи анализ на глобалната консултантска компания Accenture.
 
Държавите увеличават инвестициите в чиста енергия и световните продажби на електромобили се очаква да растат. В същото време продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще спадат. Този преход поставя нови изисквания пред химическите компании, които ще трябва да предложат специфични за електромобилите химикали и материали.
 
Според Accenture в новата реалност на автомобилния пазар химическите компании ще са принудени да сключат нови стратегически партньорства, да създават съвместни компании и съюзи с производители на оригинално оборудване и доставчици за автомобилната индустрия. Те например биха могли да сключат нови партньорства за доставка на ключови материали за производството на батерии.
 
Сделките по сливания и придобивания също ще създадат възможности за химическите компании, които искат да се възползват от прехода към електромобилност. Перспективни ще бъдат сливанията и придобиванията за активи с висок потенциал за растеж като производители на композитни материали, покрития, лепила, еластомери и полимери.
 
С придобиването на рециклиращи мощности пък химическите компании ще могат да помогнат на автомобилните компании да постигнат дългосрочни цели, свързани с екологичното, социално и корпоративно управление (ESG), и така да придобият конкретно преимущество.
 
На хоризонта се задават и автономните електромобили, които ще изискват структурни промени и промени в дизайна, които ще подсилят нуждата от нов подход към оползотворяване на интериора и от по-леки материали. Това ще създаде възможности за химическите компании за партньорства с производители на оригинално оборудване с цел разработване на нови елементи от интериора, включително вградени дисплеи, панорамни покриви и осветителни тела. Регулаторните промени, свързани с краштестовете за автомобилите, може да наложат използването на нови, високотехнологични композитни материали, полимери и леки стоманени сплави, а това открива нови възможности за иновации за химическата индустрия. Ще има и търсене на материали за сензори, детектори и манипулатори за "автономния" елемент и взаимодействието с външната среда.
 
Химическите компании безспорно ще играят критично важна роля в цялата верига на стойността на електромобилната индустрия, както и в технологичните иновации, свързани с производителността на батериите за автомобили. Тези промени в компонентите ще изискват нови концепции за доставките, тъй като специфичните за електромобилите иновации ще променят производството и източниците на ключови материали като литий, мед и специални пластмаси. Като разширят офертата си, химическите компании ще могат да се възползват от възможността да бъдат част от тези нови потоци на стойност – а те ще бъдат от жизненоважно значение за тях, тъй като все още силният бизнес на химическите компании на пазара на автомобили с ДВГ започва да губи скорост заедно с продажбите на този тип превозни средства. Посредством колаборативни бизнес модели като съвместни компании и съюзи химическите компании могат да си партнират с производители на оригинално оборудване и да развиват диверсифицирани портфолиа от пластмаси и материали. С агресивни стратегии за сливания и поглъщания те могат да придобият активи, които са от критично значение за постигане на стратегически изисквания на променящата се индустрия за високотехнологични материали.

     
Източник: Accenture; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Accenture   химическа индустрия   електромобили  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...