Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   IFAT Munich 2024 с акцент върху предизвикателствата пред прехода към кръгова икономика


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Уебинар запознава с новото в европейското законодателство за отопление и охлаждане

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Технологичните сектори в Европа през 2022 г. ще растат доста по-бавно от очакваното

22.06.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

След силния старт на 2022 г. Европейските технологични компании понижиха значително годишната си прогноза за растеж заради войната в Украйна. Последният доклад на европейската асоциация на технологичните сектори Orgalim прогнозира ръст от 3,8% за машиностроителния сектор, електрооборудването и електронната индустрия, ИКТ и металообработващата индустрия в Европа въпреки двуцифрения растеж и многото поръчки през миналата година.
 
Технологичните производства отбелязаха ръст от 12,8% през 2021 г., възстановявайки се от пандемията от COVID-19. Проблемите с доставките обаче, включително на продукти като стоманени листове и електронни компоненти, се влошиха след началото на войната и доведоха до спад в производството, докато покачването на цените на промишлените метали, енергията и други суровини редуцира маржовете.
 
Проблемите в снабдителните вериги забавят растежа в металообработващата индустрия
 
Металообработващият сектор е до голяма степен засегнат от повишаването на цените и проблемите с доставките на промишлени метали. В Германия по данни на Германската асоциация на металообработващите компании (WSM) увеличението на поръчките миналата година е било по-голямо от ръста на производството – 14,8% срещу 8,6%. Много поръчки не са изпълнени заради недостига на материали. Въпреки това в Европа през 2021 г. е постигнат впечатляващ ръст на производството от 11,7%.
 
За тази година Orgalim прогнозира номинално увеличение на оборота от 4,2%. Това също зависи много от развитието във важни сектори потребители и най-вече в автомобилния сектор. Проблемите с доставките в някои региони водят до принудително спиране на производството, което има директно отражение върху доставчиците, а съответно и върху металообработващия сектор. Пример за това е спирането на производството на кабелни снопове в Украйна. Реалните резултати през 2022 г. ще зависят от способността на индустрията бързо и гъвкаво да компенсира подобни проблеми във веригата на доставки.
 
Ръстът в електрооборудването, електронната и ИКТ индустрията е спрян от проблеми с доставките
 
Растежът в този сектор продължава да се подхранва от повишеното търсене на електронни компоненти в световен мащаб в резултат на тенденциите за дигитализация и декарбонизация. Секторът беше сред двигателите на растежа на технологичната индустрия през миналата година с ръст на производството от 16,5%.
 
За тази година очакваният ръст е 2,9%. Все пак тази прогноза може да претърпи низходяща корекция с оглед на развитието от последните няколко седмици. Причините за това с много. Индустрията ще бъде засегната от недостига на полупроводникови компоненти в световен мащаб. Първоначално се очакваше подобрение в средата на 2022 г., но според Германската асоциация на производителите на електрическо и електронно оборудване (ZVEI) подобрението при доставките може да се забави. Прекъсването на доставките на неон от Украйна води до повишаване на недостига на чипове в електронната индустрия, тъй като половината от световните доставки на неон, който се използва в производството на чипове, идва от Украйна. Очаква се недостиг и на други материали като неръждаема стомана и други метали, дървесина, химически продукти и полупроводникови компоненти.
 
Машиностроенето се радва на повишено търсене, но рисковете също са големи
 
След огромния спад в началото на кризата, породена от пандемията, през 2020 г. машиностроителният сектор направи впечатляващо завръщане през 2021 г. С ръст на производството от 12% през годината индустрията надмина предкризисните нива по отношение на размера на оборота. Търсенето на капиталоемки стоки се повиши изненадващо бързо и отрази позитивното развитие в търсенето през миналата година.
 
В сферата на материалите производителите страдат от проблеми с доставките на електронни компоненти като контролери, но и на метални продукти, включително неръждаема стомана. Според проучване на германската асоциация на машиностроителните компании VDMA 77% от машиностроителите в Германия са в значителна степен или видимо засегнати от индиректните ефекти от войната в Украйна. Това не касае само директния внос и износ в кризисния регион, а по-скоро съществуващите проблеми са подсилени от ефектите на войната. Въпреки това Orgalim очаква ръст в оборота от 4,2% през 2022 г.
 
Цените на промишлените метали и други материали рязко скачат през 2022 г.
 
От началото на 2021 г. сме свидетели на почти безпрецедентно повишение на цените на промишлените метали. Очакваше се да достигнат своя връх през четвъртото тримесечие на 2021 г,. но вместо това през 2022 г. последва неочакван нов, дори още по-голям скок.
 
Цените започнаха да растат още преди началото на войната в Украйна. Причините за това са комбинация от растящите енергийни разходи, които оскъпяват производството, проблемите с транспорта и доставките, предизвикани от политиката за свеждане на случаите на COVID-19 до нула в Китай, а сега и от ограничения внос заради войната в Украйна.

     
Източник: Orgalim; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Orgalim   металообработване   електронна индустрия   ИКТ   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC
Подобни статии

Уебинар разкрива възможности за бизнес в Япония в областта на IoT, ICT и дигитализацията


Проф. Гаро Мардиросян от ИИКТ на БАН получи наградата Изобретател на годината за 2023 г.


Обявиха кои ще са финансираните иновации в областта на микроелектрониката по проекта Silicon Europe Eurocluster


Фирмите вече могат да кандидатстват за финансиране за внедряване на иновации по първата мярка по ПКИП


Новият български суперкомпютър Хемус бе официално открит в Научен комплекс – 1 на БАН

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български


30.11.2023   |   България стартира сътрудничество с Intel в областта на изкуствения интелект


29.11.2023   |   БАСЕЛ настоява държавата да контролира нелегалния внос на компоненти за енергийната индустрия


29.11.2023   |   Кои са водещите тенденции в осветлението в промишления сектор


29.11.2023   |   ЕК обяви покана за проекти за декарбонизация за общо 4 млрд. евро

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български


30.11.2023   |   България стартира сътрудничество с Intel в областта на изкуствения интелект


29.11.2023   |   БАСЕЛ настоява държавата да контролира нелегалния внос на компоненти за енергийната индустрия


29.11.2023   |   Кои са водещите тенденции в осветлението в промишления сектор


29.11.2023   |   ЕК обяви покана за проекти за декарбонизация за общо 4 млрд. евро

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...