Industry Info  
Festo
Festo

Технологичните сектори в Европа през 2022 г. ще растат доста по-бавно от очакваното - 22.06.2022

22.06.2022   |   Начало»Бизнес
 

След силния старт на 2022 г. Европейските технологични компании понижиха значително годишната си прогноза за растеж заради войната в Украйна. Последният доклад на европейската асоциация на технологичните сектори Orgalim прогнозира ръст от 3,8% за машиностроителния сектор, електрооборудването и електронната индустрия, ИКТ и металообработващата индустрия в Европа въпреки двуцифрения растеж и многото поръчки през миналата година.
 
Технологичните производства отбелязаха ръст от 12,8% през 2021 г., възстановявайки се от пандемията от COVID-19. Проблемите с доставките обаче, включително на продукти като стоманени листове и електронни компоненти, се влошиха след началото на войната и доведоха до спад в производството, докато покачването на цените на промишлените метали, енергията и други суровини редуцира маржовете.
 
Проблемите в снабдителните вериги забавят растежа в металообработващата индустрия
 
Металообработващият сектор е до голяма степен засегнат от повишаването на цените и проблемите с доставките на промишлени метали. В Германия по данни на Германската асоциация на металообработващите компании (WSM) увеличението на поръчките миналата година е било по-голямо от ръста на производството – 14,8% срещу 8,6%. Много поръчки не са изпълнени заради недостига на материали. Въпреки това в Европа през 2021 г. е постигнат впечатляващ ръст на производството от 11,7%.
 
За тази година Orgalim прогнозира номинално увеличение на оборота от 4,2%. Това също зависи много от развитието във важни сектори потребители и най-вече в автомобилния сектор. Проблемите с доставките в някои региони водят до принудително спиране на производството, което има директно отражение върху доставчиците, а съответно и върху металообработващия сектор. Пример за това е спирането на производството на кабелни снопове в Украйна. Реалните резултати през 2022 г. ще зависят от способността на индустрията бързо и гъвкаво да компенсира подобни проблеми във веригата на доставки.
 
Ръстът в електрооборудването, електронната и ИКТ индустрията е спрян от проблеми с доставките
 
Растежът в този сектор продължава да се подхранва от повишеното търсене на електронни компоненти в световен мащаб в резултат на тенденциите за дигитализация и декарбонизация. Секторът беше сред двигателите на растежа на технологичната индустрия през миналата година с ръст на производството от 16,5%.
 
За тази година очакваният ръст е 2,9%. Все пак тази прогноза може да претърпи низходяща корекция с оглед на развитието от последните няколко седмици. Причините за това с много. Индустрията ще бъде засегната от недостига на полупроводникови компоненти в световен мащаб. Първоначално се очакваше подобрение в средата на 2022 г., но според Германската асоциация на производителите на електрическо и електронно оборудване (ZVEI) подобрението при доставките може да се забави. Прекъсването на доставките на неон от Украйна води до повишаване на недостига на чипове в електронната индустрия, тъй като половината от световните доставки на неон, който се използва в производството на чипове, идва от Украйна. Очаква се недостиг и на други материали като неръждаема стомана и други метали, дървесина, химически продукти и полупроводникови компоненти.
 
Машиностроенето се радва на повишено търсене, но рисковете също са големи
 
След огромния спад в началото на кризата, породена от пандемията, през 2020 г. машиностроителният сектор направи впечатляващо завръщане през 2021 г. С ръст на производството от 12% през годината индустрията надмина предкризисните нива по отношение на размера на оборота. Търсенето на капиталоемки стоки се повиши изненадващо бързо и отрази позитивното развитие в търсенето през миналата година.
 
В сферата на материалите производителите страдат от проблеми с доставките на електронни компоненти като контролери, но и на метални продукти, включително неръждаема стомана. Според проучване на германската асоциация на машиностроителните компании VDMA 77% от машиностроителите в Германия са в значителна степен или видимо засегнати от индиректните ефекти от войната в Украйна. Това не касае само директния внос и износ в кризисния регион, а по-скоро съществуващите проблеми са подсилени от ефектите на войната. Въпреки това Orgalim очаква ръст в оборота от 4,2% през 2022 г.
 
Цените на промишлените метали и други материали рязко скачат през 2022 г.
 
От началото на 2021 г. сме свидетели на почти безпрецедентно повишение на цените на промишлените метали. Очакваше се да достигнат своя връх през четвъртото тримесечие на 2021 г,. но вместо това през 2022 г. последва неочакван нов, дори още по-голям скок.
 
Цените започнаха да растат още преди началото на войната в Украйна. Причините за това са комбинация от растящите енергийни разходи, които оскъпяват производството, проблемите с транспорта и доставките, предизвикани от политиката за свеждане на случаите на COVID-19 до нула в Китай, а сега и от ограничения внос заради войната в Украйна.

     
Източник: Orgalim; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Orgalim   металообработване   електронна индустрия   ИКТ   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...