Industry Info  
Festo
Festo

Български компании ще получат финансиране до 800 000 лв. за разработка на нови космически технологии - 17.06.2022

17.06.2022   |   Начало»Бизнес
 

Между 70 000 и 800 000 лв. могат да получат микро, малки и средни предприятия и научноизследователски организации в страната за създаване на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство. Средствата са предвидени в ратифицираното през юни т.г. споразумение между българското правителство и Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

"Сътрудничеството допринася и за повишаване на качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор у нас, както и за по-бързо развитие на българските иновативни компании", коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Тръжната процедура за разпределянето им ще стартира през юли 2022 г. Програмата е на обща стойност 2,4 млн. лв. В нея ще могат да участват още стартъпи и български компании, които внедряват космически технологии или извършват такава дейност в България. Критериите за кандидатстване ще бъдат финализирани до края на юни, когато ще се подпише Хартата на Плана за европейска кооперираща държава. Подаването на документите ще продължи до септември т.г.

Ще се финансират проекти и приложения, свързани с летателния сегмент, оборудване или подходящи за мисиите на ЕКА продукти, демонстрации на технологии, пазарни проучвания, макетни дейности и др. Ще се насърчава партньорството между науката и бизнеса, включително с организиране на стажове в реална изследователска или работна среда.

     
Източник: МИР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МИР   космическа индустрия   ЕКА   МСП  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...