Industry Info  
Festo
Festo

ГБИТК обяви резултатите от годишната анкета за бизнес средата в България

17.06.2022   |   Бизнес
 

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) публикува резултатите от ежегодната си анкета за бизнес средата в България сред своите членове. През 2022 г. в проучването, което се проведе едновременно в 16 страни от Централна и Източна Европа от 31 март до 22 април, се включиха 38 фирми членове на ГБИТК. 74% от тях са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 26% са големите компании.

На въпроса "Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?" 53% от анкетираните фирми отговарят, че те ще останат без промяна. 100% от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България.

59% от участниците оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна, а 42% очакват влошаване на българската икономика през тази година. 47% оценяват настоящата ситуация в своя бранш като добра, като 37% от анкетираните са посочили, че очакват подобрение през тази година в сравнение с предходната. Половината от участниците в анкетата (55%) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като добро.

Около половината от анкетираните компании изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри, като едва 21% са доволни от качеството на академичното образование, а 27% са доволните от качеството на професионалното образование.

69% от анкетираните посочват "цената на електроенергията" като един от основните рискове за развитие на компаниите, следван от "недостиг на квалифицирана работна ръка" с 66%, като тази липса води след себе си до увеличаване на разходите за работна ръка посочват 35% от анкетираните.

Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз – 84%. Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута. 55% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 29% са на противоположното мнение.

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите от борбата с корупцията и престъпността. Цели 77% от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат повече усилия.

Доверието в публичната администрация намалява, където доволни са 11%, в сравнение с 2021 г., когато доволните са били 15%. По отношение на политическата и социална стабилност и предвидимостта на икономическата политика нивото на удовлетвореност е съответно 14% и 11%.

Във връзка с руската инвазия в Украйна 89% от анкетираните очакват по-високи разходи за енергия, суровини и предварителни работи, а 87% – нарушения във веригата за доставки и логистиката.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...