Industry Info  
Festo
Festo

ТИЗ договори доставки на биометан и зелен водород за фирмите в зоната - 16.06.2022

16.06.2022   |   Начало»Бизнес
 

Тракия икономическа зона (ТИЗ) и Ситигаз България започват стратегическо партньорство с цел намаляване на емисиите от CO2 и превръщането на индустриалния парк в напълно "зелен". За това се договориха инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на ТИЗ, и д-р инж. Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на Ситигаз България, по време на форума "Възможният преход на индустрията към нулеви емисии – нуждата от радикална промяна", организиран от DQS България, ТИЗ и INNO-CON.

ТИЗ и Ситигаз си партнират повече от 15 години за задоволяване на нуждите от природен газ на многобройните фирми, ситуирани в зоната, припомни инж. Панчев. Инж. Кожухаров поясни, че предстоящата програма предвижда постепенно въвеждане на биометан, който се произвежда по специална технология от биогаз. Вторият етап включва разработването и въвеждането първоначално на 10% зелен водород от възобновяем източник (получен чрез електролиза) в мрежите на Ситигаз с тенденция за увеличаване на количеството след разширяване на газопроводните мрежи и съобразяването им с новите условия за производството на водород.

Инж. Хайко Шмидт, изпълнителен директор на DQS България, представи визията за предприятие с нулеви емисии, преминавайки през целия жизнен цикъл на продуктите и услугите – от доставка на суровини и енергия през технологиите на основното производство до обезвреждането на отпадъците.

Дойчин Тодоров, старши консултант в INNO-CON и одитор в DQS България, посочи какви са начините за верифициране (сертифициране) на въглеродния отпечатък, както и възможности за подобряване на енергийната ефективност чрез въвеждане на системи за управление на енергията. Двамата международни експерти дадоха конкретни отговори на редица въпроси на аудиторията.

Георги Стефанов, началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по климатични политики в Министерски съвет, говори на тема "Климатичните промени, зелената сделка, ESG политиките и таксономията за устойчиви финанси. Основата на ЕС за ускорен икономически растеж".

Специално участие във форума взе инж. Вяра Колева, директор на дирекция "Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив.

     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   биометан   зелен водород   индустриални зони  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...