Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

04.10.2023   |   Universal Robots и Konica Minolta представят решения за Индустрия 5.0 на събитие в Пловдив


02.10.2023   |   ЗОРА откри нова логистична база за 30 млн. лв. в Индустриален парк София – Божурище


02.10.2023   |   Над 1000 изложители от 45 държави вече са заявили участие в drupa 2024


02.10.2023   |   Weidmueller представи нова серия универсални релета с ултракомпактен дизайн


02.10.2023   |   Новости при задвижванията за пакетиращата индустрия представят на Industrial Tech Forum от Шнайдер Електрик България

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Уникалните способности на DED технологията

Доставчиците на технологията Directed Energy Deposition (DED) за метално 3D принтиране са все повече и в това няма нищо странно, като се има предвид, че DED технологията, за която е типично добавянето на материал – било то метален прах или тел, едновременно с топлинната енергия – лазер, електронен лъч или плазмена дъга, предлага толкова много възможности.
 
На наскоро проведеното изложение AMUG в Чикаго от НАСА обявиха, че проучват DED технология за разработване на широкомащабни дюзи за производство на по-големи части от това, което е възможно със сегашното стапяне в прахово легло (PBF), както и за изследване на биметално 3D принтиране на топлообменници. "DED продължава да печели позиции със силните си страни: ремонт, изграждане и производство на многоматериални и широкоформатни части", посочиха от НАСА. "Една от причините, поради които DED набира популярност е, че произвежда напълно плътен детайл с механични свойства, които съответстват на кованите материали. За много метални AM модели якостта е от критично важните изисквания, така че при проектиране плътността на частта е ключов фактор", коментираха пред американското издание tct от Optomec.
 
Сред доставчиците на DED технология е и Meltio, чийто официален представител у нас е водещата българска компания за 3D технологии B2NMeltio вече е продала 135 от своите машини в 35 страни, като индустриалното внедряване се очаква да започне да изпреварва продажбите в сферата на образованието и технологичните центрове.


 
Сравнявайки DED технологията с други технологии за метално принтиране Брайън Матюс, главен технически директор на Meltio, отбеляза, че възможността за свободно изработване на големи компоненти премахва много от ограниченията, които възникват при синтез в прахово легло. Това означава, че ограничения за размера просто няма. "Друго привлекателно нещо за мен е фактът, че особено при процеса на работа с тел, целият материал се озовава в детайла, така че нищо не може да се сравни с това от икономическа гледна точка", посочи Матюс.
 
Доставчиците на DED технологии все повече усъвършенстват своите продукти, за да позволят на клиентите да изследват по-големи компоненти. С DED решенията на Meltio потребителите могат да се възползват от модулността и гъвкавостта в случаите, когато работят с по-големи части или искат да разширят дейността си.

Модулната оферта на Meltio включва интеграция на CNC за създаване на хибридно производствено решение, което позволява ремонт на части и последваща обработка да се извършват едновременно, докато интеграцията на роботи улеснява отпечатването на големи и сложни форми. Това решение на Meltio е подходящо за хибридно производство, преработки и ремонти. През последните две години компанията отбеляза 10-милионното си обновяване на турбинни лопатки с DED и спечели договор за 1 млн. щатски долара с ВВС на САЩ. Компанията смята, че това е чудесен пример за уникалната способност на DED да решава проблеми и очаква приложенията за ремонт на компоненти да продължат да нарастват в бъдеще.
 
На изложението AMUG Meltio демонстрира редица отпечатани части, които показаха капацитета на технологията DED за производство на части от различни материали. Сред тях бе и компонент с неръждаема стомана, мека стомана, Inconel 718 и медни пръти, като всяка смяна на материала се извършва за секунди, без да изисква допълнителни разходи. Именно тази възможност на DED технологията може да отвори вратите за по-голяма креативност в дизайна и за подобряване на производителността на частите. "Например, можете да отпечатате цилиндричен обект с устойчива на корозия сплав от вътрешната страна и сплав с висока топлопроводимост от външната страна, или обект, който има висока твърдост в една област и висока якост в друга област и т.н.", обясняват от Optomec. "Тази възможност е сравнително нова концепция за конструкторите, които бяха свикнали, че всяка част трябва да бъде изработена от един материал. Сега обаче виждаме, че се появяват нови многоматериални конструкции, особено в космическата индустрия. Моето усещане е, че възможността за използване на много материали ще предизвика интерес у хората", каза Матюс и допълни, че възможността да се проектира един детайл, без да се налага да се мисли за преход при смяна на материала, наистина ще промени играта. 


Сред факторите, които забавят навлизането на DED технологията, в началото бе липсата на стандарти, като този проблем бе решен с приемането на стандартите на ASTM от 2016 г., на SAE и на Министерството на отбраната на САЩ от последните две години. Недостатъчното доверие в процеса и в готовността на технологиите са сред предизвикателствата, които все още не са напълно преодолени. Като цяло DED има потенциала да изиграе голяма роля в сектори като космическата индустрия, отбраната, петролната и газовата индустрия.

"Поставянето на технологията в ръцете на производителите, това е, което искаме да направим", споделя Матюс и подчертава, че технологичните центрове и центровете за научноизследователска и развойна дейност имат своята изключително важна роля, но преминаването на технологията в промишлените сектори е от критично значение. "Опитваме се да ускорим миграцията от малцина към мнозина", допълни Матюс. 


Искате да проверите дали 3D принтерите на Meltio са подходящи за вас?


Проведете консултация с експерт на B2N на телефон +359 886 008 008 или изпратете вашето запитване тук

 

 

 

 

B2N Ltd Bulgaria
1700 София
бул. Д-р Г. М. Димитров 95
Тел.: +359 896 950 930; +359 877 249 094
E-mail: info@b2n.bg
https://b2n.bg/

     
Източник: B2N

Ключови думи: B2N   Meltio   DED   3D принтери   3D принтиране  

Fanuc
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Transfer Multisort Electronik
Industrial Tech Forum 2023
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...