Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Подновиха дейността на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж при МИИ

13.06.2022   |   Бизнес
 

След петгодишна пауза бе възстановена работата на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж при Министерството на икономиката и индустрията (МИИ). На заседанието на 10 юни 2022 г. бяха обсъдени политики за балансиране на цените на енергийните ресурси и горивата за индустрията, както и антикризисните мерки за подкрепа на бизнеса.

На заседанието присъстваха министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов, представители на браншовите организации на базовата индустрия, обединяващи големите енергийни консуматори от добивната, металургичната и химическа промишленост, както и представители от работодателските организации у нас.

Министър Нинова представи част от приоритетите и предприетите действия от МИИ, като акцентира на антикризисните мерки и подкрепата за бизнеса, които предстоят да бъдат приети с актуализирането на бюджета до дни, както и предстоящите промени в Закона за енергетиката.

Представителите на бизнеса подчертаха необходимостта от предвидимост и сигурност относно доставките на газ и петрол, защото при липса на такива цените тръгват нагоре и инфлацията се покачва. Доставките на газ след 1 юли 2022 г. и дългосрочните договори също бяха сред обсъжданите теми.

В края на заседанието бе взето и решение да бъде актуализирана работната група по въпросите за разработване на механизъм за компенсация на енергоинтензивните индустрии за непреките разходи от повишението на цената на квотите за емисии на парникови газове. Тя ще трябва да разработи проект на закон за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   металургична индустрия   химическа индустрия   енергетика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...