Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


06.12.2023   |   Кои бяха акцентите в Балканската съвместна конференция за ВиК сектора


06.12.2023   |   Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0


06.12.2023   |   ВиК - Ямбол търси доставчик на тръби и фитинги


06.12.2023   |   Mitsubishi Electric и Nexperia ще развиват заедно SiC силови компоненти

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Три технологии за постигане на климатична неутралност имат потенциал за скорошно масово внедряване

09.06.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Устойчивите облачни услуги, решенията за измерване на въглеродния отпечатък и софтуерът за разширено управление на електрическите мрежи са трите набиращи популярност технологии, целящи постигане на климатична неутралност от страна на компаниите, които ще започнат да се използват масово в следващите една до три години, прогнозира консултантската компания Gartner. "Екологичната устойчивост не може да бъде отговорност само на няколко индустрии – ако искаме да защитим климата, устойчивият бизнес трябва да бъде глобален приоритет", смята Анет Цимерман, вицепрезидент проучвания в Gartner.

Според Gartner три са развиващите се технологии, които най-скоро ще повлияят на екологичната устойчивост - устойчивите облачни решения, инструментите за измерване на въглеродния отпечатък и софтуерните решения за разширено управление на електроснабдителните мрежи.

Целта на устойчивите облачни решения е постигането на устойчивост в икономическите, екологичните и социалните системи. Те включват както устойчиво функциониране и доставка на облачни услуги, така и устойчивото им използване.

Според Цимерман потенциалът на публичните облачни инфраструктури по отношение на постигането на устойчивост е голям. Доставчиците в този сегмент имат уникалната способност да инвестират в повишаване на устойчивостта например чрез преместване на центровете за данни по-близо до източници на възобновяема енергия, посочва Цимерман.

В следващите три години натискът върху доставчиците на облачни услуги за прозрачна климатична стратегия и ясна пътна карта ще се засилва. Gartner прогнозира, че през 2025 г. въглеродните емисии от хипермащабни облачни услуги ще бъде водещ критерий при взимането на решение за покупка на облачни услуги.

Въглеродните емисии на компаниите са три типа – директни емисии, генерирани от притежавани или управлявани от компанията източници, индиректни емисии от генерирането на използваната енергия и всички останали индиректни емисии, които се генерират по веригата на стойността на компанията. Последният тип емисии са най-трудни за измерване, но при някои компании те може да нахвърлят 95% от общите емисии.

Gartner очаква по-масово навлизане на технологиите за измерване на въглеродния отпечатък, тъй като компаниите се фокусират и върху трите типа емисии. Ръстът при този тип инструменти ще бъде подпомогнат и от разпространението на IoT сензорите, които увеличават количеството, качеството и актуалността на събраните данни. "В крайна сметка, всяка организация ще трябва да инвестира в инструменти за изчисляване на въглеродните емисии", коментира Цимерман.

Разширеното управление на мрежите включва софтуер за цялостен контрол и управление на автоматизирани системи (SCADA), системи за управление на енергоснабдяването и нови функции в реално време, които използват физически модели и машинно самообучение. Системните енергийни оператори използват този софтуер, за да наблюдават и управляват енергийните ресурси по електроенергийната мрежа, за да поддържат стабилността на системата и да диференцират капиталовите инвестиции.

Според Gartner около 5 до 20% от организациите вече инвестират в софтуер за разширено управление на електроенергийните мрежи и този процент значително ще нарасне през следващите една до три години. До 2026 г. над 60% от капиталовите програми на най-големите енергийни компании ще се фокусират върху нискорискови инвестиции във ВЕИ.

"Основното предизвикателство пред операторите на енергийни мрежи е да се справят с променливите нива на мощността и на енергийния профил", посочва Цимерман. "Софтуерът за разширено управление на мрежите ще подпомогне енергийния преход, като позволи на електрическите компании активно да управляват мрежите като балансират нестабилността, породена от повишаващите се обеми от възобновяема енергия от непостоянни източници".

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   въглероден отпечатък   облачни услуги   управление на електроенергийни мрежи  

Fanuc
FANUC
Подобни статии

Ще завладее ли генеративният изкуствен интелект маркетинга


Schneider Electric пусна безплатен инструмент за изчисляване на въглеродния отпечатък на центровете за данни


Кой притежава данните в индустрията?


Как да се намали въглеродният отпечатък на продукцията в машиностроенето


Приходите от електронни компоненти нарастват с 1,1% през 2022 г.

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

05.12.2023   |   Какво правят хората със старото си ИКТ оборудване


04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

05.12.2023   |   Какво правят хората със старото си ИКТ оборудване


04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...