Industry Info  
Festo
Festo

НАСА създаде с помощта на 3D принтиране нова сплав за приложения при екстремно високи температури - 07.06.2022

07.06.2022   |   Начало»Проекти
 

Учени от НАСА създадоха нова метална сплав с помощта на 3D принтиране, която позволява изработката на изключително здрави и трайни компоненти за приложения в авиацията и космическата индустрия.

Новата GRX-810 – усилена с оксидна дисперсия (ODS) сплав, може да издържи температури от над 1000°C, по-ковка е и 1000 пъти по-трайна от съществуващите сплави. Новият материал може да се използва за изработката на части за приложения при високи температури като например в двигателите на самолети и ракети, тъй като ODS сплавите са подходящи за използване в тежки условия.

Учените от НАСА създават новата сплав с помощта на компютърни модели за определяне на състава й. Те използват 3D принтиране, за да разпръснат равномерно наномащабни оксиди в сплавта, което подобрява устойчивостта й на високи температури и повишава трайността й. Учените обясняват, че използват този производствен процес, защото е по-ефективен, икономичен и по-чист от конвенционалните производствени методи.

Новата сплав впечатлява с характеристики като двойно по-голяма устойчивост на счупване, три пъти и половина по-голяма гъвкавост при разтягане/огъване преди счупване, над 1000 пъти по-голяма издръжливост при високи температури от сега съществуващите сплави, посочват от НАСА.

"Това е революционен пробив за развитието на материалите. Новите типове по-здрави и по-леки материали играят ключова роля за постигането на целите на НАСА да промени бъдещето на полетите", заяви Дейл Хопкинс, заместник-ръководител на проекта на НАСА за трансформационни инструменти и технологии. "Преди увеличението на издръжливостта на опън обикновено водеше до намаляване на способността на материала да се разтегля и огъва преди счупване и именно заради това нашата сплав е забележителна", допълни Хопкинс.

     
Източник: НАСА

Ключови думи: НАСА   3D принтиране   GRX-810   космическа индустрия  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...