Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Европейската Зелена сделка може да струва 1 трлн. евро на химическата индустрия

07.06.2022   |   Бизнес
 

Европейската Зелена сделка, която предвижда преминаване към нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., ще засегне всички икономически сфери, но въздействието й върху европейската химическа индустрия ще бъде особено осезаемо, тъй като поставя сериозни предизвикателства, но и създава огромни възможности, коментира в нов доклад глобалната консултантска компания Accenture.

Според доклада, базиран на проучване сред 236 химически завода в Европа, проведено в сътрудничество с NexantECA, за да постигне нулеви емисии до 2050 г., химическата индустрия ще трябва да намалява годишните емисии на парникови газове с 186 млн. т през следващите три десетилетия.

За сравнение, по данни на Европейската агенция по околна среда (EEA), индустрията до момента е намалила годишните емисии с 171 млн. т от 1990 г. насам. Това е добра новина, но намаляването на производствените мощности и затварянето на заводи са ключовата причина за този спад  на емисиите, тъй като делът на Европейския съюз в общото световно производство на химически продукти е спаднал значително през същия период. Следователно индустрията е "обрала повечето от плодовете от ниските клони" що се отнася до емисиите на парникови газове и остава да свърши трудната работа, коментира Accenture.

Проучването на Accenture и NexantECA показва, че постигането на целите на европейската Зелена сделка в химическата индустрия ще изисква инвестиции в размер на 1 трлн. евро. Това означава, че ще трябва да се осигури доста по-голямо финансиране от настоящите капиталови разходи и инвестициите трябва да се увеличат с над 12 млрд. евро на година през следващите три десетилетия.

Не всички промени, които трябва да се направят, ще бъдат под директния контрол на химическата индустрия. Така например модификациите и строежът на заводи ще изискват голямо разширяване на капацитета на производителите на оборудване, доставчиците на инженерни услуги, снабдителите и строителните компании. Правителствата и бизнесите ще трябва да помислят и за социалния ефект на преследването на целите за нулеви емисии, тъй като прекъсванията в работата и закриването на заводи ще засегне заетостта и местните общности.

Достъпът до възобновяема енергия, необходим за създаване на индустрия с нулеви емисии, също ще бъде предизвикателство, тъй като ще са необходими допълнителни 3,2 PWh възобновяема енергия – около пет пъти повече от възобновяемата енергия, генерирана в ЕС в момента. Тук много неща ще зависят от електрическите компании и правителствата, но химическите компании ще трябва да работят в партньорство с тях, защото икономическата оправданост на повишеното използване на ВЕИ зависи от търсенето от заводите, а електрификацията на заводите с използване на невъзобновяема енергия няма да доведе до необходимото редуциране на емисиите на парникови газове.

Реализирането на целите на Зелената сделка ще струва скъпо на химическата индустрия. Но тук е заложено много повече от прехода сам по себе си и химическите компании ще трябва да претеглят разходите за промяната и монументалните ползи от извършването на тази промяна.

Повечето индустрии ще бъдат засегнати от европейската Зелена сделка, както и от растящото сред потребителите търсене на екологосъобразни продукти. Тези фактори карат компании в различни сектори да се насочат към устойчивостта и те ще трябва да променят много от предлаганите от тях продукти, за да изпълнят поетите ангажименти. Химическите продукти ще бъдат голяма част от решението, нужно на тези ориентирани към потребителите сектори.

Химическите компании, които се фокусират върху иновации с нулеви емисии и произвеждат нови материали, които са по-леки, по-устойчиви и произведени с помощта на процеси, които генерират по-ниски емисии на парникови газове, ще намерят растящи пазари за своите продукти в Европа и навсякъде другаде.

Също така химическата индустрия може да играе критично важна роля за успеха на европейската Зелена сделка, като помага на компании от други сектори да постигнат своите цели за нулеви емисии и в същото време да си гарантира успех и растеж в едно по-устойчиво бъдеще.

     
Източник: Accenture; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Accenture   химическа индустрия   ЕС   Зелена сделка  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...