Industry Info  
Festo
Festo

Европейската пластмасова индустрия ще търси решения за наболели проблеми на К 2022

03.06.2022   |   Събитията
 

Европейската пластмасова индустрия е изправена пред предизвикателства на много фронтове. Първо пандемията от COVID-19, а сега и войната в Украйна оставят своя отпечатък, предимно негативен, върху индустрията. Намаляването на поръчките заради забавяне на сектори като автомобилостроенето и строителството, растящата инфлация, нарушенията в снабдителните вериги, растящите цени на енергията и суровините, новите регулации, налагащи по-широко използване на рециклирана пластмаса и по-ефективно управление на пластмасовите отпадъци, са само част от проблемите, с които спешно трябва да се справи секторът.
 
"Безконтролното покачване на енергийните разходи и все по-трудното намиране на суровини са смъртоносна комбинация за нашия сектор и създават реален риск да не можем да отговорим на търсенето на клиентите. Тази ситуация неминуемо се отразява и върху цените на нашите продукти", обобщава ситуацията в производствения сектор Марко Бергалио, президент на италианската асоциация на производителите на пластмаси Unionplast.
 
Европейските доставчици на оборудване за производство и обработка на пластмаси имат повече основание за оптимизъм. Като цяло те отчитат ръст на поръчките и очакват добри резултати през 2022 г. Според прогноза на европейската асоциация на производителите на машини за производство и обработка на пластмаси и каучук EUROMAP продажбите в сектора ще се повишат с 5 до 10% т. г. Нарастващите цени и войната в Украйна обаче повишават усещането за несигурност.
 
В сегмента на биопластмасите също има какво да се желае. Според Европейската асоциация на производителите на биопластмаси в Европа компаниите от сектора не получават същата степен на подкрепа от политиците като други иновативни индустрии. "Европейската комисия понякога има противоречащи си позиции по отношение на биопластмасите. Позициите на страните членки също доста се различават, законодателството далеч не е хармонизирано", посочват от Асоциацията и допълват, че това обезкуражава инвестициите в изследователска и развойна дейност и в производствени мощности.
 
Въпреки това обаче развитието на европейската индустрия на биопластмасите е доста добро. "Световното производство все още съставлява под 1% от общо 367 млн. т пластмаси, но до 2026 г. производството на биопластмаси ще премине границата от 2% за първи път", сочат данни на Европейската асоциация на производителите на биопластмаси. През 2021 г. производственият капацитет в Европа е близо 600 000 т и може да достигне около 1 млн. т в следващите пет години.
 
"Новото законодателство и цели за рециклиране на пластмасите и използването на рециклирана пластмаса променят начина, по който оперира цялата индустрия", коментира Елизабет Карол, консултант рециклиране и устойчивост в AMI Consulting. Според проучване на британската консултантска компания секторът на механичното рециклиране на пластмаса привлича инвестиции, сливания и поглъщания и разширяване на дейността.
 
Производството на пластмасов рециклат в Европа е 8,2 млн. т през 2021 г. и се очаква да нараства с 5,6% на година до 2030 г. За сравнение през 2021 г. са изхвърлени 35,6 млн. т пластмаса. Това означава, че общият дял на рециклираната пластмаса в Европа е 23,1%, посочва Карол. Очаква се този процент да се повиши, тъй като пластмасовата индустрия прави големи инвестиции в различни технологии за рециклиране.
 
Европейските производители на полимери също полагат големи усилия, за да подобрят устойчивостта на своите продукти. "Постигането на климатична неутралност до 2050 г. изисква от индустрията да премине през дълбока трансформация в сравнително кратък период от време, особено като се има предвид, че някои от технологиите за пълна декарбонизация на процесите все още са в ранна фаза на развитие. В момента високите енергийни разходи компресират печалбите на индустрията именно когато тя се нуждае от допълнителни средства, за да инвестира в декарбонизация", коментират от LyondellBasell.
 
Решения на тези и други предизвикателства ще се търсят от 19 до 26 октомври 2022 г. в Дюселдорф на най-значимото в света изложение за каучук и пластмаси K. Изложителите ще имат възможност да представят актуалните тенденции и иновации в сектора, както и да обменят мнения за ситуацията в индустрията в различни части на света, да обсъдят тенденциите и заедно да начертаят планове за бъдещето.

     
Източник: Messe Duesseldorf

Ключови думи: Messe Duesseldorf   K   пластмаси   декарбонизация   рециклиране  

Област: Предстоящо  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...