Industry Info  
Festo
Festo

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Кой е най-здравият материал за 3D принтиране?

"Кой материал за 3D принтиране е най-здрав" безспорно е въпрос, който мнозина си задават, а отговорът му е важен за всеки, бил той любител или експерт, който търси здрави и надеждни материали за своите проекти. Експертите от B2N представят най-здравите FFF/FDM материали за 3D принтиране на базата на данните за материалите на Ultimaker с цел да дадат отговор на този интригуващ въпрос.
 
Посочените данни за якост на опън и якост на огъване показват колко може да бъде разтегнат и огънат даден материал. Колкото по-големи са стойностите на тези показатели, толкова "по-здрав" е материалът, когато е подложен на този конкретен вид натоварване.
 
PLA филамент
 
PLA е изключително универсален и популярен материал за FDM 3D принтиране. Лесен е за отпечатване, лесно достъпен е и се предлага в различни цветове. PLA обаче е крехък. При проекти с ограничен бюджет PLA може да бъде подходящ в някои случаи, но ако детайлът трябва да се огъва, преди да се счупи, обикновено е по-добре да се използва друг материал.
 

 • Якост на опън: 53 – 59 MPa
 • Якост на огъване: 97 – 101 MPa

 
Заздравен PLA (Tough PLA)
 
Tough PLA е по-здравата версия на обикновения PLA. Съчетава лекотата на печат, която може да се очаква от PLA, и премахва основния недостатък на PLA: неговата крехкост. Идеален е за функционални прототипи, които се нуждаят от малко гъвкавост. Tough PLA проявява по-висока якост на опън от ABS, отпечатва се по-лесно от ABS и е съвместим с водоразтворимия поддържащ материал PVA.
 

 • Якост на опън: 45 – 48 MPa
 • Якост на огъване: 83 – 96 MPa

 
ABS филамент
 
ABS е популярен термопластичен полимер, който се отличава с устойчивост на удар, химикали, вода и топлина. Освен това има изключителни характеристики при високи и ниски температури, което го прави идеален за автомобилни компоненти. Благодарение на добрите си електроизолационни свойства е добър избор за корпуси и обвивки на електрически части. Освен това ABS е сравнително по-евтин и лесен за последваща обработка, поради което е отличен материал за масово производство. Може да се лепи и боядисва.
 

 • Якост на опън: 34 – 36 MPa
 • Якост на огъване: 60 – 61 MPa

 
Поликарбонатна (PC) нишка
 
Поликарбонатната нишка (PC) е твърд термопластичен полимер, който е устойчив на топлина и химикали. Този високоякостен материал е предназначен за използване в тежки условия и технически приложения. Има добро термично разширение и обикновено се предлага и във версия с подобрена устойчивост на удар. За разлика от плексигласа той не се чупи. Огъва се и се деформира подобно на твърда гума, докато накрая се счупи. Освен това има отлична оптична чистота.
 
Поликарбонатът може да бъде труден за работа поради високата си температурна устойчивост. Изборът на правилно лепило и избягването на остри ъгли в частите може да помогне за успешно принтиране с този материал.
 

 • Якост на опън: 43 – 65 MPa
 • Якост на огъване: 89 – 114 MPa

 
PETG филамент
 
PETG е термопластичен полиестер, който е химически модифициран с добавяне на гликол за ограничаване на кристализацията и подобряване на здравината. Той има силна устойчивост на удар и износване и може да издържа на по-високи температури в сравнение с PLA. Поради отличните си свойства и сравнително ниската си цена PETG се използва често в 3D принтирането. Може да се използва вместо ABS.
 

 • Якост на опън: 38 – 44 MPa
 • Якост на огъване: 75 – 79 MPa

 
Найлон
 
Найлонът за 3D принтиране се среща в няколко форми: PA6 и PA6/66, които са по-твърди версии на найлона, и PA 12, който е гъвкав вид найлон. Той е едновременно здрав и издръжлив, както и гъвкав, което е от полза при отпечатването на детайли с тънки стени. Освен това найлонът има висока температура на топене с много нисък коефициент на триене, което позволява да се използва при отпечатването на функционални взаимосвързани елементи като например зъбни колела. Един от основните му недостатъци е, че той е силно хигроскопичен, което означава, че абсорбира влага, което може да затрудни постигането на очакваните характеристики при печат.
 
Якост на опън: 63 – 65 MPa
Якост на огъване: 63 – 83 MPa
 
Полипропилен (PP)
 
Полипропиленът (PP) е широко използвана пластмаса, чиято популярност се дължи на високата химическа устойчивост, топлоустойчивост, устойчивост на удар и гъвкавост. Качествата му го правят идеален за приложения за опаковане на храни, излагане на открито, резервоари за съхранение на химикали и дори за медицински приложения като протезиране и др.
 

 • Якост на опън: 10 – 12 MPa
 • Якост на огъване: 13 – 15 MPa

 

 

 

 

B2N Ltd Bulgaria
1700 София
бул. Д-р Г. М. Димитров 95
Тел.: +359 896 950 930; +359 877 249 094
E-mail: info@b2n.bg
https://b2n.bg/

     
Източник: B2N

Ключови думи: B2N   3D принтиране   Ultimaker   FFF   FDM  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...