Industry Info  
Festo
Festo

Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022 бе официално открит в София - 02.06.2022

02.06.2022   |   Начало»Събитията
 

В София днес официално бе открита международната автомобилна конференция Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022.

Във встъпителните си обръщения към присъстващите Президентът на Р България Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и председателят на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов бяха единодушни, че страната разполага с необходимия потенциал за успешно развитие на автомобилната индустрия.

"Преди 10 години се сблъскахме с трудностите да докажем необходимостта от автомобилната индустрия в България. Днес виждаме, че тя определено има почва у нас, има платформа за развитие. За тези 10 години компаниите в сектора се увеличиха от 30 до над 350, а оборотът от 0,5 млрд. евро до 6,5 млрд. евро.", посочи арх. Станиславов. По неговите думи е време за Автомобилна индустрия 4.0 и България може да бъде водеща страна в региона в разработването на автомобилна електроника и софтуер и в областта на електрическата мобилност.

От своя страна министър Лорер посочи, че България се появява на картата на автомобилната индустрия и няма сегмент, който да не е застъпен в страната. "Правителството е готово да поощрява по-нататъшното развитие по всякакъв начин. Имахме среща с представители на японска компания, която има заводи за производство в Сърбия, но иска да провежда развойна дейност у нас, което означава, че инвеститорите ценят човешкия капитал на България. Бъдещето на сектора ще е умно и ще изисква все повече инженери", коментира още Лорер.

"Високо ценя възможността да приветствам този форум. Именно с такива събития се изграждат по-тесни икономически връзки. Въпреки трудностите преди 10 години автомобилният сектор вече заема 10 – 12% от БВП, а до 5 години може да достигне 20%. Приканвам потенциалните инвеститори да се възползват от най-привлекателната данъчна система и човешкия потенциал в България", заяви Радев.

Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022 обединява представители на автомобилния сектор от Южна и Източна Европа и предлага платформа за споделяне на добри практики, обмяна на опит и идеи, създаване на нови бизнес партньорства, както и възможност за среща с водещите иноватори в автомобилния сектор.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Аутомотив Клъстер България   автомобилна индустрия   Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...