Industry Info  
Festo
Festo

АПБН обяви резултатите от първото проучване за социално-икономическия отпечатък на безалкохолната индустрия

30.05.2022   |   Бизнес
 

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки (АПБН) представи резултатите от първото изследване за социално-икономическия отпечатък на безалкохолната индустрия върху българската икономика. Според тях предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води, създават добавена стойност над 266 млн. лв. на година. Това представлява близо 46% от добавената стойност в производството на всички видове напитки, около 10% от добавената стойност в цялата хранително-вкусова промишленост, 1,6% от преработващата промишленост и 0,3% от брутната добавена стойност в националната икономика на България.

Изследването отчита, че индустрията на безалкохолните напитки и бутилираните води инвестира в местни ресурси на обща стойност близо 411 млн. лв., включително около 205 млн. лв. за суровини и материали от български производители, разнообразни външни услуги от български партньори за около 125 млн. лв., както и доставки на оборудване и строителни дейности, свързани с инвестиционния процес, за над 30 млн. лв.

Продажбите на безалкохолни напитки и бутилирани води на българския пазар генерират пряко близо 548 млн. лв. приходи в дейностите по логистика, дистрибуция и продажби. По веригата на стойността и свързаните дейности този ефект се мултиплицира във вторичен ефект при доставчици и партньори, свързани с производството, от 310 млн. лв., и вторичен ефект при доставчици и партньори, свързани с дистрибуцията и продажбите, в размер на 320 млн. лв. Най-силен ефект по веригата на стойността се наблюдава в секторите за производство на преработени и консервирани плодове, сиропи, полуфабрикати, захар, глюкозни сиропи и подсладители, опаковки от пластмаса, опаковки от стъкло, етикети и други изделия от хартия, производство и ремонт на специализирани машини и оборудване, заедно с транспортни услуги, както и други бизнес услуги.

Проучването е изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ) на база отчетните данни от индустрията за 2019 г. То ще бъде актуализирано регулярно, като неговата цел е да даде актуална картина на основните показатели за състоянието и динамиката на сектора, както и да се анализира цялостното въздействие от дейността на компаниите върху свързаните отрасли и икономиката на страната като цяло.

     
Източник: АПБН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: АПБН   ИПИ   хранително-вкусова промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...