Industry Info  
Festo
Festo

Смарт Органик ще развива иновативни биопродукти в новата база в Божурище - 30.05.2022

30.05.2022   |   Начало»Бизнес
 

Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик, пред IndustryInfo.bg
 
Наскоро проектът на Смарт Органик за изграждане на производствена и складова база за биохрани в община Божурище получи сертификат за инвестиция клас "Б" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Разкажете ни повече за проекта – какви са конкретните цели, които компанията преследва с реализацията му?
 
Нашата компания е една от най-динамично развиващите се не само в сектор биохрани, но в целия сектор бързооборотни стоки. Благодарение на възходящия тренд на биохраните в Европа, особено в Германия, която е основният ни пазар, нашата компания непрекъснато увеличава производствените мощности и складовата площ. Само за последната година ние имаме 30% ръст на продажбите и планираме ръст с подобни темпове и за следващите 5 години.
 
Представеният проект в Божурище е за инвестиция от 5 млн. лв. и с него възнамеряваме да навлезем в иновативни продуктови категории, към които имат интерес именно потребителите на биохрани. Изключителният успех в цяла Европа на суровите барове, покрити с веган шоколад, ни показа, че подобни продукти имат голям потенциал на основните ни пазари. Планираме произвеждането на доста продукти на основата на веган шоколад, ядки и растителни масла.

Вече е готов за лансиране на пазара първият от тези продукти – Nut Butter Cups – веган шоко чашки с пълнеж от бадемов, лешников и фъстъчен тахан. Подобни иновативни продукти разработваме и в категориите барове и бисквити.

Защо избрахте именно Божурище за новата производствена и складова база?
 
Тъй като над 65% от нашата продукция е предназначена за експорт, ни е необходима локация, която да е много удобна от логистична гледна точка, а заедно с това да се намира близо до настоящата ни производствена база в Княжево. Локацията в Божурище е също така добре обезпечена инфраструктурно, което ще ни позволи с много бързи темпове да построим производствената и складова база.
 
Какви нови производствени и складови технологии ще използвате? Каква ще е степента на автоматизация на съоръженията?
 
Както за настоящата производствена база, така и за бъдещата в Божурище, закупуваме най-новите и съвременни производствени линии от водещи доставчици в Европа, които гарантират висока степен на автоматизация както на производството на продуктите, така и на процеса на опаковане. Напълно автоматизирана ще бъде и складовата база, като цялото ни производство, съхранение и логистика се управляват от ERP система.
 
От гледна точка на опазването на околната среда какви решения за намаляване на емисиите и подобряване на енергийната ефективност ще има в новата база?
 
Опазването на природната среда е една от основните ценности и мисии на нашата компания. Затова и поетапно преминаваме към опаковане на продуктите ни в 100% биоразградими материали. Както на настоящата ни производствена площадка, така и в бъдещата планираме 50% от необходимата енергия да идва от възобновяеми енергийни източници, което ще гарантираме с изграждане на система от соларни панели.
 
Проектът се предвижда да създаде 15 нови работни места. Срещате ли трудности при намиране на квалифициран персонал? Какви обучения предвиждате?
 
С разширяване на производството броят на работещите в групата Смарт Органик ще надхвърли 330 души. Имаме дългосрочна програма за обучение, мотивиране и социални придобивки и с гордост можем да кажем, че имаме служители, които работят от основаването на компанията.
 
По отношение на новите членове на екипа сме разработили и въвели менторска програма, с която те бързо да навлязат в работата, като много разчитаме на приемственост и устойчивост. И в новото предприятие в Божурище ще разчитаме на наши ключови служители, които да положат основата на създаване на новия екип.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Смарт Органик

Ключови думи: Смарт Органик   Smart Organic   хранително-вкусова промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...