Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   IFAT Munich 2024 с акцент върху предизвикателствата пред прехода към кръгова икономика


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Смарт Органик ще развива иновативни биопродукти в новата база в Божурище

30.05.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик, пред IndustryInfo.bg
 
Наскоро проектът на Смарт Органик за изграждане на производствена и складова база за биохрани в община Божурище получи сертификат за инвестиция клас "Б" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Разкажете ни повече за проекта – какви са конкретните цели, които компанията преследва с реализацията му?
 
Нашата компания е една от най-динамично развиващите се не само в сектор биохрани, но в целия сектор бързооборотни стоки. Благодарение на възходящия тренд на биохраните в Европа, особено в Германия, която е основният ни пазар, нашата компания непрекъснато увеличава производствените мощности и складовата площ. Само за последната година ние имаме 30% ръст на продажбите и планираме ръст с подобни темпове и за следващите 5 години.
 
Представеният проект в Божурище е за инвестиция от 5 млн. лв. и с него възнамеряваме да навлезем в иновативни продуктови категории, към които имат интерес именно потребителите на биохрани. Изключителният успех в цяла Европа на суровите барове, покрити с веган шоколад, ни показа, че подобни продукти имат голям потенциал на основните ни пазари. Планираме произвеждането на доста продукти на основата на веган шоколад, ядки и растителни масла.

Вече е готов за лансиране на пазара първият от тези продукти – Nut Butter Cups – веган шоко чашки с пълнеж от бадемов, лешников и фъстъчен тахан. Подобни иновативни продукти разработваме и в категориите барове и бисквити.

Защо избрахте именно Божурище за новата производствена и складова база?
 
Тъй като над 65% от нашата продукция е предназначена за експорт, ни е необходима локация, която да е много удобна от логистична гледна точка, а заедно с това да се намира близо до настоящата ни производствена база в Княжево. Локацията в Божурище е също така добре обезпечена инфраструктурно, което ще ни позволи с много бързи темпове да построим производствената и складова база.
 
Какви нови производствени и складови технологии ще използвате? Каква ще е степента на автоматизация на съоръженията?
 
Както за настоящата производствена база, така и за бъдещата в Божурище, закупуваме най-новите и съвременни производствени линии от водещи доставчици в Европа, които гарантират висока степен на автоматизация както на производството на продуктите, така и на процеса на опаковане. Напълно автоматизирана ще бъде и складовата база, като цялото ни производство, съхранение и логистика се управляват от ERP система.
 
От гледна точка на опазването на околната среда какви решения за намаляване на емисиите и подобряване на енергийната ефективност ще има в новата база?
 
Опазването на природната среда е една от основните ценности и мисии на нашата компания. Затова и поетапно преминаваме към опаковане на продуктите ни в 100% биоразградими материали. Както на настоящата ни производствена площадка, така и в бъдещата планираме 50% от необходимата енергия да идва от възобновяеми енергийни източници, което ще гарантираме с изграждане на система от соларни панели.
 
Проектът се предвижда да създаде 15 нови работни места. Срещате ли трудности при намиране на квалифициран персонал? Какви обучения предвиждате?
 
С разширяване на производството броят на работещите в групата Смарт Органик ще надхвърли 330 души. Имаме дългосрочна програма за обучение, мотивиране и социални придобивки и с гордост можем да кажем, че имаме служители, които работят от основаването на компанията.
 
По отношение на новите членове на екипа сме разработили и въвели менторска програма, с която те бързо да навлязат в работата, като много разчитаме на приемственост и устойчивост. И в новото предприятие в Божурище ще разчитаме на наши ключови служители, които да положат основата на създаване на новия екип.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Смарт Органик

Ключови думи: Смарт Органик   Smart Organic   хранително-вкусова промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български


30.11.2023   |   България стартира сътрудничество с Intel в областта на изкуствения интелект


29.11.2023   |   БАСЕЛ настоява държавата да контролира нелегалния внос на компоненти за енергийната индустрия


29.11.2023   |   Кои са водещите тенденции в осветлението в промишления сектор


29.11.2023   |   ЕК обяви покана за проекти за декарбонизация за общо 4 млрд. евро

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български


30.11.2023   |   България стартира сътрудничество с Intel в областта на изкуствения интелект


29.11.2023   |   БАСЕЛ настоява държавата да контролира нелегалния внос на компоненти за енергийната индустрия


29.11.2023   |   Кои са водещите тенденции в осветлението в промишления сектор


29.11.2023   |   ЕК обяви покана за проекти за декарбонизация за общо 4 млрд. евро

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...