Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

КЕВР и РАЕ приеха проекторешение за сертифициране на ICGB като независим преносен оператор

27.05.2022   |   Бизнес
 

Националните енергийни регулатори на Гърция и България приеха проект на съвместно решение за сертифициране на проектната компания ICGB, отговаряща за развитието на Междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB). 

Проекторешението е част от процедурата по сертифициране на ICGB като независим преносен оператор. То ще бъде изпратено на Европейската комисия за съгласуване и потвърждаване на съответствието му с европейското законодателство, преди двата национални регулатора да приемат окончателно съвместно решение за сертифициране.

Изпълнителните директори на ICGB – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос,  отбелязаха, че предвид изменената международна среда и новите предизвикателства в региона, значението на газопровода IGB далеч надхвърля националните граници на двете държави, които реализират проекта.
 
От фирмата изказват благодарност на националните регулатори за това, че са придвижили документите на ICGB в по-кратък от максималния срок, и се надяват че Европейската комисия също ще действа бързо, за да може процедурата да приключи при оптимизирани срокове.

Като бъдещ оператор, който ще изпълнява функции по пренос на природен газ, ICGB следва да гарантира, че няма да допуска прилагане на неконкурентно или дискриминационно поведение. За тази цел е разработен нов управленски модел на дружеството, включително набор от корпоративни правила, политики и процедури, и  двустепенна система на управление с управителен съвет и надзорен съвет – допълват от компанията.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Проектът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: IGB   газопровод   интерконектор   сертифициране   Междусистемна газова връзка  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...