Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Испания инвестира над 12 млрд. евро в развитието на микроелектрониката

25.05.2022   |   Бизнес
 

В отговор на растящото търсене на полупроводникови компоненти и необходимостта за постигане на независимост в производството на чипове испанското правителство одобри инвестиции от 12,2 млрд. евро в развитието на полупроводниковата индустрия в страната.
 
Инвестициите ще се реализират в рамките на националния План за възстановяване и трансформация на икономиката до 2027 г. и ще бъдат разпределени в четири приоритетни направления – научноизследователска дейност, проектиране, производство и насърчаване на производството на ИКТ продукти.

Най-голям дял от предвидените инвестиции – 9,35 млрд. евро, ще бъде вложен в изграждането на нови производствени мощности за полупроводникови компоненти, базирани както на авангардни технологии до 5 nm, така и на технологии над 5 nm в страната.
 
Научноизследователската дейност в областта на микропроцесорите ще бъде подкрепена с 1,16 млрд. евро. Други 1,33 млрд. евро ще бъдат насочени към увеличаването на капацитета на Испания в областта на проектирането на микропроцесори чрез създаването на fabless компании.

Испанското правителство ще насочи 200 млн. евро за финансиране на стартиращи компании и други иноватори в сектора на полупроводниковите компоненти. Местното производство на електронни устройства пък ще бъде стимулирано с инвестиции от 400 млн. евро.

За изпълнението на проекта, определян от испанското правителство като стратегически важен за развитието на страната, ще следи специална комисия.

     
Източник: Правителство на Испания; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: микроелектроника   полупроводникови елементи   fabless  

Област: Електроника  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...