Industry Info  
Festo
Festo

"Наука за бизнес" представи нови разработки на БАН с потенциал да се превърнат в успешен бизнес - 23.05.2022

23.05.2022   |   Начало»Събитията
 

Разработки с потенциал да се превърнат в успешен бизнес показа Българската академия на науките (БАН) по време на второто издание на форума "Наука за бизнес", организиран съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в София Тех Парк.

Събитието беше открито от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков и акад. Юлиан Ревалски. Участие в него взеха близо 200 представители на бизнеса, академичните среди, клъстери, браншови и двустранни камари и медии.

Учени от различни научни направления в Академията представиха успешно реализирани проекти и научно-приложни технологии, готови за внедряване. Демонстрирани бяха интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на земеделски посеви, използване на биовъглен от земеделски отпадъци за подобряване качествата на посевите, електродни материали за натриево-йонни батерии, керамичен акумулатор, катализатори за пречистване на отпадни газове, тактилен термометър за незрящи с приложение в бита, технологии за оползотворяване на строителни отпадъци за производство на керамични и стъкло-керамични материали, сензори и др.

По време на форума бяха показани и прототипи, сред които системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия, автономен дирижабъл и робот за UV дезинфекция. Специалният панел за добри практики за работа между бизнеса и звената на БАН показа иновативен дрон с удължено полетно време, финансиран в рамките на Национален иновационен фонд, автоматизиране и роботизиране на производствени процеси и технология за добавки към електролита на оловно-киселите батерии.

Представители на бизнеса от Националната асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика, Аутомотив клъстер България и Национална асоциация на зърнопроизводителите представиха реалните нужди на бизнеса от иновативни разработки и продукти.

Освен презентационна и изложбена част събитието представи и възможност на нетуъркинг, в която бизнес и наука установиха преки контакти и имаха възможност да обсъдят иновативните разработки и тяхното реално излизане на пазара.

     
Източник: БАН, ИАНМСП; Снимка: ИАНМСП

Ключови думи: БАН   ИАНМСП   роботи   ВЕИ   батерии  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...