Industry Info  
Festo
Festo

Представители на бизнеса обсъдиха българския преход към декарбонизация на икономиката на конференция в София - 23.05.2022

23.05.2022   |   Начало»Събитията
 

Преходът към декарбонизация допринася не само за по-чист въздух, но прави икономиката по-устойчива, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов при откриването на конференцията на тема "Декарбонизация – българският преход и актуални практики от бизнеса", организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в партньорство с Френско-Българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Президентът на ГБИТК Тим Курт сподели, че декарбонизацията е основна тема през последните няколко години. "Процесът вече е започнал. Но пътуването е предизвикателство за всички нас", каза той.

Димитър Атанасов, управител на Аркадиа Инженеринг и главен секретар на Управителния съвет на ФБТИК посочи, че декарбонизацията е една възможност да се индустриализира България и да се придаде европейска сигурност.

В първия панел всички участници имаха възможност да се запознаят с актуалните политики на правителството в областта на декарбонизацията, представени от началника на кабинета на вицепремиера по климатични политики Георги Стефанов, който посочи, че е необходимо България да се развие по пътя на декарбонизацията. Пенка Донева, старши експерт в община Стара Загора, запозна присъстващите с актуалните проекти и приоритети за развитие на града и декарбонизацията на електроенергийната система в региона.

Спирос Номикус, главен управител на Солвей Соди, представи план за действие на компанията, свързан с мерки от областта на околната среда като лимитиране и оптимизиране на използването на водата като ресурс и постигане на въглеродна неутралност.

Във втория панел Мартин Катинов, мениджър енергийни проекти в Аурубис България, постави акцент върху енергийните предизвикателства пред тежката индустрия и развитието на Аурубис по пътя към въглеродната неутралност.

Ксавие Марсенак, съосновател и изпълнителен директор на Насекомо, представи модел на кръгова икономика за безотпадъчно производство на протеини за храна на животни и техния принос за декарбонизиране на Европа.

Александър Стоянов, ръководител Smart Infrastructure Bulgaria в Сименс, отбеляза, че компанията вече е реализирала 37% от програмата си за енергийна ефективност в 14 държави. 

Андреас Лиер, изпълнителен директор на BASF България, се фокусира върху българския преход към декарбонизация, настоящи бизнес практики и нови перспективи за българския бизнес.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК   ФБИТК   декарбонизация  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...