Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

18.07.2024   |   ИАНМСП финансира МСП за участие с щанд на MachTech&InnoTech 2024


18.07.2024   |   Надграждат българския петаскейл суперкомпютър Discoverer


18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Китайска компания планира инвестиция от 5 млн. евро в производствена дейност у нас


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

3D печатът е достъпно и гъвкаво решение за производство с малък обем

20.05.2022   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Кремена Драгнева, Маркетинг и продажби адитивно производство в Спейскад, пред IndustryInfo.bg
 
Как ще коментирате опасенията на производствените компании, че 3D принтерите са скъпи, а в същото време не са достатъчно бързи и имат ограничен производствен обем, което не е в полза на бизнеса им?
 
Възможностите за използване на 3D печат днес са много, от закупуване на собствена машина до използването на професионални услуги за 3D печат по поръчка. От тази гледна точка "скъпо" е много субективен термин и цената трябва да се разглежда в контекста на конкретно приложение на дадена производствена компания.
 
3D печатът всъщност е достъпно и гъвкаво решение за производство с малък обем и прототипиране в същия ден за бърза итерация и проверка на дизайна. Имате концептуален или функционален прототип в рамките на часове без необходимост от инструментална екипировка. Развитието на материалите и технологиите дават възможност да произведете за дни кратка серия пластмасови детайли и единични бройки без изработка на скъпоструваща инструментална екипировка, отново за дни.
 
Технологията на директен печат в метал предоставя широки възможности, които традиционните методи за производство и прототипиране, като механична обработка, щамповане и леене, не позволяват. Посредством тази нова технология можете да произвеждате по-функционални детайли, които спестяват разходи в производствения етап.
 
3D печатът позволява на производителите да произвеждат продукти при поискване, а не в големи серии, подобрявайки управлението на наличностите и намалявайки складовото пространство.
 
От практическа гледна точка 3D принтирането може да спести пари и материали в сравнение с механичната обработка например, тъй като много малко суровини се губят.
 
Какви са възможните решения на проблема със специфичния софтуер, използван от различните производители? Работи ли се по вариант от типа на оперативната система с отворен код ROS за индустриалните роботи?
 
Обикновено софтуерът за всяка машина е много интуитивен и е включен в цената на машината. Не мисля, че към момента се наблюдава тенденция за системи с отворен код. Компаниите разработчици, на които сме представител за България, понастоящем не дават такива индикации.
 
Склонни ли са компаниите от бранша да предлагат повече услуги отвъд доставка, монтаж и пускане в експлоатация? Готови ли са да предложат и съвети за подобряване на дизайна на компонентите, оптимизация на процеса, подобряване на качеството, например?
 
Компаниите, работещи в сферата на 3D печат в България, в това число и нашата, помагат активно на клиентите със съвети, базирани на опита. За българския пазар 3D печатът все още е в началото на своето развитие по отношение на производството на крайни детайли, затова се стремим преди всичко да образоваме потребителите за възможностите, които предлагат различните технологии и материалите за печат, което е ключово за приложенията им. За нас е важно потребителите да ускорят разработката на нови изделия и реализацията им на пазара, да намалят производственото време и разходите за производство чрез адитивно производство.
 
Могат ли доставчиците на оборудване и услуги да помогнат на проектантите по-бързо да навлязат в тънкостите на адитивното производство?
 
Разбира се, че могат. С нарастването на използването на 3D печата e от значение инженерите да се научат да проектират, съобразявайки се с основните принципи, не само на 3D печата, а на всяка специфична технология за 3D печат – FDM, SLA, SLS , DMLS. Неразбирането на базовите принципи на проектиране и ограниченията на дадена технология би могло да доведе до силно нежелани резултати, включително неизправни детайли, загуба на време и пари. Следването на основните принципи за 3D печат за различните видове технологии за принтиране е гаранция за успешно отпечатани детайли, отговарящи на изискванията за точност, повторяемост, перфектна повърхнина, дълготрайност, издръжливост и т.н.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Спейскад

Ключови думи: Спейскад   SpaceCAD   3D принтиране   3D принтери   адитивно производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...