Industry Info  
Festo
Festo

В кампус Студентски град към ТУ – София откриха Национален център по мехатроника и чисти технологии - 19.05.2022

19.05.2022   |   Начало»Събитията
 

В кампус "Студентски град" към Технически университет – София бе официално открит Национален център по мехатроника и чисти технологии. Проектът получи финансиране от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Кампус "Студентски град" към ТУ – София се ръководи от проф. дтн инж. Георги Тодоров и в него са изградени шестнадесет лаборатории, оборудвани с най-съвременна и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждане на авангардни изследвания в областите мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника, микро/нано инженеринг за мехатронни технологии, вибрационни и акустични мехатронни технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, системи за управление, енергийна ефективност, устойчиво използване на суровини и ресурси, транспортен инженеринг, електромобилност и др., посочват от висшето учебно заведение.

Официални гости на церемонията бяха акад. Николай Денков, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, кмет на София, проф. дхн Георги Вайсилов, председател на Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания, проф. д-р Пламен Стефанов от Института по обща и неорганична химия при Българската академия на науките (БАН), ръководител на проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии", проф. д-р инж. Илия Железаров, ректор на ТУ – Габрово, проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), Иван Михайлов, управител на Вистеон Електроникс България и член на Съвета на настоятелите на ТУ – София, директори на научни институти, представители на бизнеса, преподаватели, изследователи и студенти.

Кампус "Студентски град" е изграден за около две години чрез преустройството и реновирането на учебно-експериментална база от 70-те години на миналия век. Той е проектиран според изискванията на изследователите на лабораториите в него. Към настоящия момент е доставена голяма част от оборудването, като цялата инвестиция ще бъде на стойност около 19 млн. лв. Значителна част от това оборудване са нови модели машини, като именно изследователи от ТУ – София разработват технологиите и инструментите за използването на някои от тях.

     
Източник: ТУ – София

Ключови думи: ТУ – София   мехатроника   чисти технологии  

Област: Наука  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...