Industry Info  
Festo
Festo

СПБ обяви нова инициатива за насърчаване на рециклирането на пластмасови бутилки - 19.05.2022

19.05.2022   |   Начало»Бизнес
 

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) проведе традиционния си Пролетен бирен салон след двегодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19. Събитието отбеляза началото на летния пивоварен салон.

Пред журналисти, представители на държавните институции, научните среди и бизнеса СПБ представи нововъведенията в пивоварния бранш у нас. За последните четири години инвестициите в зелени решения в сектора надхвърлят 60 млн. лв. Широката листа от ековложения включва както въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за бирените опаковки, така и инвестиции в производствено, логистично, енергийно и технологично оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на природни, енергийни и други ресурси.

"Важно е да се знае, че устойчивото развитие на бранша зависи от всеки етап в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и консумацията на бира. Например разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90% и същевременно намалява замърсяването на въздуха и водите", обясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя допълни, че през 2020 г. от пуснатите на пазара 7680 т бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преработка са спестени 24 500 киловатчаса енергия и 5100 т въглеродни емисии.

По време на Пролетния бирен салон беше оповестена и новата инициатива на членовете на СПБ. Асоциацията ще постави кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки в градовете, в които има бирени заводи – Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом, за да се насърчат гражданите да събират разделно отпадъците от пластмасови бутилки.

Инициативата е част от информационната кампания на СПБ "ИзБИРАме устойчиво бъдеще". Тази година акцентът е върху разделното събиране на отпадъци от опаковки и ангажиментите на индустрията към изпълнението на Директивата за намаляване на въздействието на пластмасите върху околната среда. Целта е до 2029 г. да се постигне 90% разделно събиране, за да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат поне 30% повторно използвана пластмаса.

     
Източник: СПБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: СПБ   пивоварна индустрия   рециклиране   PET  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...